Ttela

Nybygge bantas för miljoner

TROLLHÄTTA­N: AVHOPPARE OM ETT FRAMTIDA NYTT PSYKIATRIC­ENTRUM

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Kostnadern­a för att bygga ett Psykiatric­entrum vid Näl fördubblad­es och processen avbröts. Men nu ska snart ett ”omtag” gå igång.

I april berättade TTELA att planerings­processen av Nu-sjukvården­s nya Psykiatric­entrum vid Näl stoppats med omedelbar verkan. Detta efter att en ny rapport visade att den beräknade kostnaden för bygget, 430 miljoner kronor, skenat iväg till 989,6 miljoner kronor – alltså mer än en fördubblin­g.

ETT TIDIGARE UNDERSKATT­AT ytbehov, ett marknadslä­ge som drivit fram högre produktion­skostnader och en multihall som ska kunna användas av hela Näl, angavs bland annat som förklaring­ar till den kraftiga prisökning­en.

Styrelsen för Nu-sjukvården drog då i handbromse­n.

– Även om psykiatrin är prioritera­d kan vi inte gå fram med ett förslag som är dubbelt så dyrt som det som tidigare presentera­ts. Vi ska ha råd att drifta huset framöver och då kan det inte kosta hur mycket som helst. Det handlar ju om skattebeta­larnas pengar, uttalade styrelsens ordförande Marith Hesse (M).

Istället beslutades om en fördjupad analys och ett ”omtag” av projektet. Med ett tydligt mål; reducera projektet till en omfattning som harmoniser­ar med förstudien­s bedömninga­r. Vilket betyder bygg 13 000 kvadratmet­er (istället för nya uppmätta behovet 20 540 kvm) till en kostnad av 430 miljoner.

Stoppet av planerings­processen och de ”nya” förutsättn­ingarna fick till följd att flera personer i projektet hoppade av, däribland verksamhet­ens projektled­are Lasse Pettersson;

– Att driva vidare detta projekt med ett så kallat omtag där ambitionen är att det ska harmoniera med förstudien­s felaktiga budgetförs­lag och felaktigt beräknad yta är inte ett särskilt omdömesgil­lt val. Alla måste förstå att det är en ekvation som inte går ihop. Vi kan inte bygga hälften så billigt som våra systerproj­ekt i Borås och Skövde. Marknaden ser likadan ut här som där.

ENLIGT UPPGIFT SKA bygget av Brinkåsen med 82 vårdplatse­r på 15 500 kvadratmet­er ha landat på cirka 530 miljoner kronor (var budgeterat till 556 miljoner), det efter att marknaden till följd av en lågkonjunk­tur störtdök och projektet kunde göra stora upphandlin­gsvinster.

– Att tio år senare – och förmodlige­n med en glödhet marknad – tro att vi kan bygga en anläggning på 13000 kvadratmet­er som rymmer 104 vårdplatse­r till ett pris av 430 miljoner är naturligtv­is inget annat än en utopi, anser Lasse Pettersson.

Han tror också att beställarn­a kommer att inse det efter en genomlysni­ng av det som orsakade stoppet.

– Då kommer den nya projektled­ningen att få nödvändiga förutsättn­ingar för att lyckas med det vi alla önskar. För Nu-sjukvården­s patienter ska självklart ha samma rätt till ändamålsen­liga lokaler som patienter i Borås och Skövde.

När kostnaden för bygget av ett nytt Psykiatric­entrum vid Näl fördubblad­es stoppades planerings­processen. Nu startar en ny projektgru­pp ”omtaget”, ett uppdrag som avhoppare bedömer som omöjligt om nuvarande anvisninga­r ska gälla.

ANDERS KULLBRATT, planerings­chef och biträdande sjukvårdsd­irektör för Nu-sjukvården, bekräftar att nya projektled­are har utsetts för såväl verksamhet­en som Västfastig­heters sida. Sjukhusets planerings­enhet kommer också att förstärka projektgru­ppen för nya Psykiatric­entrum.

– Det aktiva arbetet drar igång efter semestrarn­a. Det kommer ske en revidering av behovsanal­ysen men det blir ingen ny förstudie, utan det tidigare beslutet gäller, uppger Kullbratt.

Konkreta resultat av ”omtaget” beräknas först vara klara nästa sommar. Därefter är det upp till regionstyr­elsen att fatta ett genomföran­debeslut, något som egentligen skulle ha gjorts kommande höst om planerings­processen inte stoppats.

 ?? Bild: JESSICA SEGERBERG ?? LADES PÅ IS. Från 430 till 989 miljoner kronor – så mycket ökade kostnaden för Näls framtida Psykiatric­entrum och Nu-sjukvården­s styrelse drog i handbromse­n.
Bild: JESSICA SEGERBERG LADES PÅ IS. Från 430 till 989 miljoner kronor – så mycket ökade kostnaden för Näls framtida Psykiatric­entrum och Nu-sjukvården­s styrelse drog i handbromse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden