Ttela

Bilverksta­d kan inte laga AC i värmen

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se VÄNERSBORG

NYHETER: Pensionärs­par tvingas ställa in semesterre­sa. I sommarhett­an blir det 40 grader varmt i bilen.

Siv och Ove Hedram har varit utan AC i sin nya bil under hela den heta sommaren. Och när verkstan kan skaffa fram rätt reservdela­r är det ingen som vet.

En bil med AC är ett måste i den extrema sommarvärm­e som nu råder, annars blir hettan outhärdlig för både människor och husdjur. Men Siv och Ove Hedram, som bor en halvmil väster om Brålanda, får klara sig utan svalkan.

I höstas köpte den en ny Renault Captur av Volvo Brandt i Vänersborg. När värmen kom i maj märkte de att AC:N inte fungerade. Ove ringde till verkstan men det fanns inte någon tid på flera veckor.

– Den 19 juni kom jag till Brandt. Och de kunde konstatera att det var hål i ett rör till AC:N. Men problemet var att de inte kunde få den reservdele­n från Frankrike, säger han.

PARET HEDRAM HAR mätt upp temperatur­er i bilen som tangerar 40 grader. Och de tvingades att skjuta på en resa till Sivs bror i Sörmland. Deras hund är sjuk och bilfärdern­a till och ifrån veterinäre­n har inte varit roliga.

– Och vi kan inte åka på semester, det går inte i värmen. Vi brukar ju åka iväg någon gång varje sommar. Vi är så himla nöjda annars med bilen, så det här är jättesynd. Brandt rår ju inte för det här, de har gjort vad de kan. Men generalage­nten borde ju kunna trycka på, säger Siv.

Men Hedrams är inte de enda som väntar på reservdela­r till Acanläggni­ngen till en Captur eller Clio ska komma till Brandt. Enligt Ove är det fyra i Vänersborg och ännu fler i Tanum.

Lars Andersson på Brandt i Vänersborg bekräftar att fyra kunder väntar på det aktuella röret och han kan inte svara på när leveransen kan komma.

– Vi har beställt Ac-rör i maj som vi inte har fått än, säger han.

Exakt vad det beror på vet han inte. Men han säger att vid den här tiden på året, när det är många som har semester, är det inte ovanligt att reservdela­r restnotera­s.

LARS ANDERSSON NÄMNER också att tillverkar­en ibland gör om delar för att de ska fungera bättre eller att fabriken har problem med sina verktyg. Sådant kan också påverka leveransti­der.

Karin Lyrborn, presskonta­kt på Renault Nordic, har inte hört talas om att det skulle var ovanligt svårt att få tag på reservdela­r till just Ac-anläggning­arna till Clio och Captur.

– Det är förmodlige­n en tillfällig leveransfö­rsening. Jag har inte hört att de skulle vara någon större grej. Men vi säljer bra av de båda modellerna och det skulle kunna vara anledninge­n till att det tar tid att få fram reservdela­r, säger hon.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? NY VARM BIL. Siv och Ove Hedram har väntat i flera veckor för få AC:N i sin nya bli lagad. Verkstaden får inte några reservdela­r från Frankrike.
Bild: NIKLAS JOHANSSON NY VARM BIL. Siv och Ove Hedram har väntat i flera veckor för få AC:N i sin nya bli lagad. Verkstaden får inte några reservdela­r från Frankrike.
 ??  ?? BRA ATT HA. Utan AC har det varit upp mot 40 grader varmt i bilen.
BRA ATT HA. Utan AC har det varit upp mot 40 grader varmt i bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden