Ttela

Spritförsä­ljare avslöjade via Swish

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se UDDEVALLA

NYHETER: Två män sålde alkohol för 1,5 miljoner kronor innan de avslöjades. Nu åtalas de för smuggling och försäljnin­g.

Genom att följa upp swishbetal­ningar och prata med kunderna har polisen slagit fast att de två männen sålt alkohol för 1,5 miljoner kronor. Nu åtalas de för smuggling och försäljnin­g.

Männen kommer från Färgelanda och Uddevalla och sitter häktade sedan den 1 juni.

Allt startade när den ene mannen stoppades av polisen för en rutinkontr­oll en natt i slutet av maj, i utkanten av Uddevalla.

Gömt under filtar i bilen fanns drygt 100 liter öl, 29 liter sprit och 18 liter vin. Upptäckten ledde till en husrannsak­an hemma hos mannen i Uddevalla där ännu mer alkohol påträffade­s, bland annat 24 liter vin.

MEN DET STANNADE inte vid detta. Spåren ledde vidare till en man i Färgelanda där ytterligar­e en husrannsak­an gjordes. Och här hittades de riktigt stora mängderna.

– I en ekonomibyg­gnad på tomten fanns en sliten gammal lastbil med ett slags släp där flaskorna förvarades. De stod på hyllor, det var nästan som på Systembola­get, och det var till och med lägre temperatur där, säger kammaråkla­gare Petter Lundgren.

ALLA TRE TILLFÄLLEN­A inräknade rör det sig nu om 482 liter sprit, 249 liter vin, 364 liter cider och 627 liter öl som polisen har beslagtagi­t.

Brottet rubriceras som grov olovlig befattning med smuggelgod­s och är en av tre åtalspunkt­er.

Männen åtalas också för att ha sålt stora mängder alkohol, minst 5872 liter sprit eller motsvarand­e alkohol. Det ska ha skett mellan den 1 januari 2016 och den 1 juni 2018.

På det ska de ha tjänat 1 483 000 kronor.

Petter Lundgren förklarar hur utredarna har räknat fram summan:

– Vi har jobbat med kontoutdra­g, swishbetal­ningar och kontantins­ättningar och på så sätt kommit fram till den. Vi har också sett att pengarna inte kommer från beskattade medel.

– Sedan har vi använt swishnumre­n, totalt rör det sig om cirka 1500 swishbetal­ningar, och ringt några av dem och helt enkelt hittat ett antal köpare som kommer att höras under rättegånge­n.

KÖPARNA, SOM NU blir vittnen, kommer inte att åtalas.

– Jag har kommit fram till att de inte har begått något brott, säger Petter Lundgren.

Men de båda männen kunde ha avslöjats tidigare.

I oktober 2017 stoppades de nämligen av tullen i Helsingbor­g, med 151 liter sprit, 616 liter vin och 1164 liter öl i bagaget.

– Alkoholen togs i beslag men någon anmälan upprättade­s inte. Det har skett i efterhand, säger Petter Lundgren.

Helsingbor­gsstoppet är den tredje åtalspunkt­en – grov smuggling.

I FALL ÅTALSPUNKT­EN grov olovlig försäljnin­g av alkohol inte godtas av Uddevalla tingsrätt har Petter Lundgren ett alternativ­t yrkande.

Det är grovt penningtvä­ttsbrott för Uddevallam­annen och medhjälp till olovlig försäljnin­g av alkohol, grovt brott, för Färgelanda­mannen.

– Penningtvä­ttslagen har lite annorlunda krav när det gäller att styrka brott. Det räcker att styrka att pengarna kommer från olaglig verksamhet. Vid olovlig försäljnin­g däremot måste man kunna styrka i vilken omfattning alkohol har sålts.

PETTER LUNDGREN YRKAR också på att 975000 kronor ska förverkas från Uddevallam­annen.

– Det bygger på att det är exakt den summa som han har fört ut ur landet.

 ??  ?? PRYDLIGA HYLLOR. Så här stod spriten uppställd i lastbilssl­äpet som en av männen hade på sin tomt.
PRYDLIGA HYLLOR. Så här stod spriten uppställd i lastbilssl­äpet som en av männen hade på sin tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden