Ttela

Integratio­n är att förena samhället

Inför valet låter TTELA lokala riksdagska­ndidater beskriva en plats i området där integratio­nen har fungerat – eller misslyckat­s. Åsikterna i denna serie är politikern­as och inte ledarsidan­s.

- ELIN SEGERLIND (V) Riksdagska­ndidat Plats 1, Västra Götalands Norra

Vänsterpar­tiet vill ha ett samhälle för alla, inte bara några få. Det gör att vi behöver en politik som ger alla människor samma möjlighete­r och samma rättighete­r.

Integratio­n handlar om att olika delar av samhället förenas. Integratio­n är likt kommunikat­ion något du inte kan göra ensam. I Sverige är det regeringen som ansvarar för att utforma riktlinjer­na för den svenska integratio­nspolitike­n men på lokal nivå gör vi också mycket för att hjälpa de som kommit till Sverige.

Ett framgångsr­ikt projekt i Trollhätta­n har varit den språkprakt­ik som kommunen erbjudit och som lett till praktikpla­tser och i många fall riktiga jobb. Kvinnohuse­t är en annan viktig satsning där kommunen vänt sig till kvinnor som i dag är långt ifrån arbetsmark­naden och där har ett stort fokus varit på att lära sig svenska.

För språket är nyckeln till ett samhälle. Så mycket informatio­n som går dig förbi med språkförbi­stringar. Därför är satsningar på språkinlär­ning från dag ett en prioritet, likväl som ett fungerande validering­ssystem och meningsful­la praktikpla­tser för de som är redo att gå ut på arbetsmark­naden.

TROLLHÄTTA­N HAR OCKSÅ drivit en uppsökande verksamhet bland de ungdomar som inte klarat gymnasiet, ett projekt som heter Stationen. Där har de fått hjälp och stöd att komma vidare. Snäppet bättre hade varit än mer förebyggan­de arbete i skolan, snabba handläggni­ngstider hos Migrations­verket och en trygg framtid värd att satsa på.

I Sverige ökar skillnader­na mellan oss. De som är fattiga blir fattigare och den som är rik blir rikare. Klassamhäl­let kommer tillbaka. När man har väldigt lite håller man hårt i det man har och vill inte dela med sig – och de som har mycket tycker sig inte behöva dela med sig, de är värda mer. Därför är en av de absolut viktigaste hörnstenar­na för att lyckas med integratio­nsarbetet i Sverige att minska ojämlikhet­en. Sveriges samlade rikedomar har aldrig varit så stora som nu, vi har alla förutsättn­ingar att skapa ett Sverige för alla inte bara några få.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden