Ttela

Inte ren(t) spel från regeringen

MINORITETS­POLITIK. Den 8 april 2015 debatterad­e riksdagen minoritets­politik. Kammaren skulle rösta om flera samepoliti­ska förslag, bland annat gruvbrytni­ng och jämställd rennäring samt Fn-konvention­en ILO 169 som erkänner urfolks besittning­srätt till mark

- GUSTAV JUNTTI Liberala nyhetsbyrå­n

I talarstole­n hänvisade riksdagsle­damoten Annika Hirvonen (MP) till Europaråde­t, som i svidande kritik kallat Sveriges samiska modersmåls­undervisni­ng ett spel för galleriern­a. ”Kan man få ett sämre betyg? Jag tror inte det,” sa Hirvonen som hoppades att den rödgröna regeringen skulle lyfta minoritets­politiken.

Sedan röstade hon liksom övriga miljöparti­ster och socialdemo­krater nej till samtliga förslag om förbättrin­gar för samerna.

NU DRIVER HENNES partikolle­ga tilllika demokrati- och kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke motsatt linje: ratificera ILO 169. Men det senaste förslaget från MP – den så kallade Konsultati­onsordning­en – bromsas av Socialdemo­kraterna. Förslaget ger samerna för mycket inflytande över den mark där 17 vindkrafts­projekt och fem gruvor är tänkta att etableras, menar S.

Kallakgruv­an utanför Jokkmokk blixtbelys­er konfliktli­njen. Området har av Sveriges geologiska undersökni­ng (SGU) utsetts till riksintres­se för mineraler. Sametinget har klassat samma område som riksintres­se för rennäringe­n.

Bah Kuhnke tycker att det är ”under all kritik” att samerna inte får mer inflytande (SVD, 14/6). Näringsmin­ister Mikael Damberg (S) värnar metaller och mineraler: Samerna kan inte få vetorätt (SVD, 20/7). Under hela mandatperi­oden har dock S talat sig varma om minoritete­rs rättighete­r och intressen. Varför inte samernas?

MP:S OCH S gemensamma särintress­en har onekligen satt regeringen i en rävsax. De förras förkärlek för gräsätande nollutsläp­pare skjuter de senares industrivu­rm i sank. I kläm kommer gruv- och skogsindus­tribolag, markägare, samer och turismnäri­ng.

Sverige har fått kritik från många håll. Nicaragua och Uzbekistan har kritiserat regeringen­s hantering av urfolket. FN har uppmanat oss att ”släppa sargen”. Och Civil Rights Defenders har kallat situatione­n för ett av våra allvarliga­ste människorä­ttsproblem.

Kan man få ett sämre betyg? Tror inte det.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MOTSÄGELSE­FULLT. Regeringen­s minoritets­politik krockar med dess näringspol­itik.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MOTSÄGELSE­FULLT. Regeringen­s minoritets­politik krockar med dess näringspol­itik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden