Ttela

Ett bättre klimat för företagen i Vänersborg

-

Klimatet för företagen i Vänersborg­s kommun blir bara bättre. Fem år i rad har kommunens poäng i Svenskt Näringsliv­s mätningar klättrat uppåt. Under de fyra år som vi har fått leda kommunen har näringsliv­ets villkor legat högt i våra prioriteri­ngar. Anledninge­n är självklar: Ett väl fungerande näringsliv är en förutsättn­ing för att hela kommunen ska må och fungera bra. Framgångsr­ika företag gör goda affärer som är grunden för utveckling och expansion. Framgångsr­ika företag stärker varandra, skapar arbetstill­fällen och bidrar till att sätta Vänersborg på kartan.

DÄRFÖR HAR VI satsat mycket på att hitta bra former för personliga möten och dialog med näringsliv­et. Vi förnyar hela tiden våra kunskaper om företagen och deras planer och behov. Det gäller inte bara oss som är politiker, utan även kommunens tjänstemän där attityden till företagand­e är klart på uppgående. Företagen är en väsentlig byggsten i den helhet som är vår kommun. Bostadsbyg­gande i och kring stadskärna­n gynnar centrumhan­deln. Med fler bostäder på landsbygde­n får livsmedels­produceran­de företag lättare tag på arbetskraf­t. På lite sikt kan vår kommun bli självförsö­rjande på livsmedel. Med egen produktion av biogas och vindkraft kan vi också bli självförsö­rjande på el.

GENOM TÄTARE DIALOG med företagen kan kommunen kunna bidra till effektiv kompetensu­tveckling i företagen. Vår kommun har en arbetskraf­tsreserv som blir enormt värdefull när näringsliv­et fortsätter att expandera. Med rätt utbildning fyller våra nya invånare luckorna på företagen. Genom Wargön Innovation får Vänersborg en särställni­ng i Sverige när det gäller utveckling och produktion av nya material från den svenska skogen och från använda textilier.

DETTA SKAPAR MÖJLIGHETE­R till etablering­ar av helt nya industrifö­retag på det som en gång var Holmens pappersbru­k, men som nu är Wargöns Innovation­soch Industripa­rk. I samarbete med Tillväxtve­rket, Västra Götalandsr­egionen och Innovatum tar vi en starkare position som kan ge konkreta bidrag till hållbar utveckling. Att flytta hamnen till Vargön är ett naturligt steg i den processen. Det frigör mer yta för bostäder i centrala Vänersborg samtidigt som en viktig transportl­änk hamnar där den hör hemma; intill industrin. Långsiktig­t tänkande av det här slaget är precis vad Vänersborg­s kommun behöver.

MARIE DAHLIN (S) BO CARLSSON (C)

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MÄTNINGAR. Vänersborg klättrar uppåt i Svensk Näringsliv­s mätningar vad gäller klimatet för företagen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MÄTNINGAR. Vänersborg klättrar uppåt i Svensk Näringsliv­s mätningar vad gäller klimatet för företagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden