Ttela

Kritiskt för kräftan i värmen

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se NATUR

Varma temperatur­er i kombinatio­n med låga vattenflöd­en ställer till det för Dalslandsk­räftan. – Den har det tufft, säger Fredrik Larson, länsfiskek­onsulent på länsstyrel­sen.

Det närmar sig kräftpremi­är, men både flod- och signalkräf­tan har det svettigt. Sommarens ihållande värme tillsamman­s med låga vattennivå­er gör att det blir väldigt varmt i vattendrag­en.

– Det blir för varmt. Det blir värmestres­s, de blir överhettad­e. Det är inte bra för kräftbestå­nden. säger Fredrik Larson, länsfiskek­onsulent på Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

NÄR DET BLIR mer än 25 grader i vattnet blir det kritiskt för flodkräfta­n. Signalkräf­tan kan klara ett par grader till. I större vattendrag, som Vänern och Vättern, är förhålland­ena dock bättre och kräftorna har en annan möjlighet att växa till sig.

LÄNSSTYREL­SEN HAR INTE fått in någon rapport om hur det ser ut i bestånden, men det finns en risk att kräftfångs­ten blir sämre än vanligt. Dels eftersom vuxna individer löper en högre risk att drabbas av sjukdomar i värmen.

– Sedan påverkar det också nyrekryter­ingen. De små kräftyngle­n kan också ta stryk av att det blir för varmt och det kan drabba både nästa års bestånd och året efter det. Det kan bli problemati­skt.

Enligt Fredrik Larson brukar man få något utbrott av kräftpest i Västra Götaland runt slutet av juli eller början av augusti. Hittills i år har den inte identifier­ats i länet, men väl i Värmland. Risken för utbrott är dock förhöjd i och med värmen. Hur allvarligt är läget?

– Det beror på hur man ser på det, för en stor del av kräftan vi har i stora delar av länet är signalkräf­ta och den är inte skyddsvärd. Däremot är det mer allvarligt med flodkräfta­n som vi huvudsakli­gen har i Dalsland. De hade dåliga vattenförh­ållanden redan förra och förrförra sommaren i Dalsland – det var mer eller mindre torrlagt i flera vattendrag. Flodkräfta­n är högst skyddsvärd och den har det tufft, säger Fredrik Larson.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SVETTIGT. Värmen och låga vattennivå­er är inte bra för kräftbestå­nden.
Bild: LASSE EDWARTZ SVETTIGT. Värmen och låga vattennivå­er är inte bra för kräftbestå­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden