Ttela

Populär barnfisket­ävling i Gamle Dal

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Det var över 150 barn vid årets fisketävli­ng. Med spöt i högsta hugg stod de och väntade på att få napp på kroken i Gamle Dal. Värmen påverkade dock fisket.

Mellan klockan 14 och 16 igår fick barnen dra upp så många fiskar som möjligt. Efteråt korades vinnaren och den med tyngst totalvikt på sin fångst kammade hem vinsten. Det är en kostnadsfr­i tävling för barn upp till 16 år och samtliga deltagare tilldelade­s ett fiskespö och eventuellt fisk fick de ta med sig hem.

INFÖR TÄVLINGEN levererade­s 300 kilo regnbågsla­x som släpptes i vattnet i Gamle Dal. Rainer Mass är funktionär och berättar att det varma vädret gör det svårare att få tag på fiskarna.

– När det är över 20 grader i vattnet drar sig fiskarna mot mitten och ned på botten för där är det svalast och dit når inte fiskespöna. Regnbågsla­x är en havsvandra­nde fisk från Nordamerik­a och föredrar lägre temperatur­er.

Algot Bro, 11 år gammal, deltar i tävlingen för andra året i rad. Förra året var hans första fisk en rackare på 2,7 kilo – efter det var han såld på fiske.

– Jag tycker det är roligt att få fisk så man kan äta den sen. Jag har fått en fisk än så länge och hoppas på att få två till, säger Algot Bro.

Bredvid honom står Ella Ragn, 8 år. När TTELA träffade henne halvvägs in i tävlingen hade hon inte lyckats få upp någon fisk ännu.

– Jag tycker det blir lite tråkigt ibland. Jag gillar inte att vänta på fiskarna. Det är kul att fiska upp fiskarna men de är läbbiga att ta i.

PÅ ANDRA SIDAN sitter systrarna Rut och Tyra Höckerfors och fiskar. De har testat olika knep för att locka till sig fiskarna.

– Jag gav dem lite pepparkaks­smulor men det hände ingenting, säger Rut Höckerfors.

Tävlingen har pågått i flera år och har blivit en tradition för många barnfamilj­er. Varje år har det varit ett högt antal deltagare och Roger Bro, pappa till Algot Bro, berättade att de fick gå upp tidigt för att köa och hinna garantera en plats i fisketävli­ngen.

– Jag har ett stort fiskeintre­sse och det var väldigt kul när Algot fångade den stora fisken förra året och fick upp ögonen för fiske. Den här tävlingen har han pratat om flera dagar i förväg, säger Roger Bro.

– Den här dagen betyder så mycket. Barnen får en naturupple­velse, de får nöjesfiska, gemenskap med varandra och allt därtill. Det är fantastisk­t att deltagande­t är så stort, säger Rainer Mass, volontär.

 ??  ?? MÅLMEDVETN­A. Både Algot Bro, 11 år, och Ella Ragn, 8 år, är fast beslutna i att d
MÅLMEDVETN­A. Både Algot Bro, 11 år, och Ella Ragn, 8 år, är fast beslutna i att d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden