Ttela

Närproduce­rat lockade besökare

- CAROLINE LUNDGREN

Närodlade grönsaker, lokalprodu­cerad honung, rapsolja och charkuteri­er var bara några av de godsaker som fanns till försäljnin­g på En godare sommarmark­nad.

När klockan slog 11 på lördagsför­middagen hade ett 30-tal besökare samlats för att handla på den närodlade marknaden på Spikön.

– Idag är första dagen och det ser bra ut, vi är lite tagna av att det blåser bara, säger Minna Chessa – en av grundarna till Godhem som finns på plats under marknaden. Varför en närodlad marknad?

– Jag tror att folk har börjat prata mer och mer om närodlat. Man vill ha det lite lugnare och närmre. Det känns jätterolig­t att det finns ett stort intresse.

Besökarna kan bland annat köpa lokalprodu­cerad honung, ost och havtornsma­rmelad, men också lokalt tillverkad­e inrednings­detaljer och hembakat surdegsbrö­d. Chessa menar på att anledninga­rna till att välja närproduce­rat är många.

– Självklart för att främja våra bönder i närområdet. Sedan vet du vad du stoppar i dig och var det kommer ifrån. Varför ska man inte köpa närproduce­rat känner jag.

Vid grönsaksst­åndet står Astrid Marklund och kollar i en låda fylld med körsbär.

– Min mamma kom från Östergötla­nd och det gör de här också. De ser jättegoda ut, så dem ska jag ha!

 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? POPULÄRT. Ett trettiotal personer stod redo att handla närproduce­rat när En godare sommarmark­nad öppnade på Spikön.
Bild: CHRISTIAN FLODIN POPULÄRT. Ett trettiotal personer stod redo att handla närproduce­rat när En godare sommarmark­nad öppnade på Spikön.
 ??  ?? FRUKT OCH GRÖNT. Astrid Marklund passade på att köpa lite olika grönsaker och slog även till på en handfull körsbär.
FRUKT OCH GRÖNT. Astrid Marklund passade på att köpa lite olika grönsaker och slog även till på en handfull körsbär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden