Ttela

”Hör upp alla omdömeslös­a hundägare”

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se UDDEVALLA

Göteborgar­en Johan Wahlström skulle handla leksaker på Torp i Uddevalla. Då upptäckte han en ensam hund i en varm bil. Därför skrev han ett inlägg på Facebook som fått stort genomslag.

”Hör upp alla omdömeslös­a hundägare... Denna uttorkade lilla hund hittade vi idag inlåst i bil utan ens så lite som en ruta nedvevad...”

Så börjar Johan Wahlström sitt inlägg på Facebook som i skrivande stund fått över 5000 delningar och mängder av kommentare­r.

Den 16 juli skulle han handla leksaker på Torp i Uddevalla och det var då han fick syn på hunden i bilen. Hunden var ensam utan någon nedvevad ruta en längre stund. Något som kan vara väldigt farligt då värmen stiger snabbt.

– Jag är ingen särskilt aktiv Facebookpe­rson. Jag tänkte skriva till mina vänner och sa att de gärna fick dela. Men då var jag tvungen att göra inlägget offentligt. Först hade jag 70 delningar och tänkte ”Oj!” och idag 5000, säger han och fortsätter:

– Mitt budskap är inte att sätta dit en speciell person utan att man ska ge fan i att lämna hunden i bilen. Och nu finns denna status i många människors flöden.

Det blev oroligt på parkeringe­n när hunden upptäcktes och en vakt på köpcentret ska enligt Johan Wahlström gjort så att bilägaren efterlyste­s i högtalarna. Några rutor behövde inte krossas och till slut kom ägaren fram och körde snabbt därifrån.

– Det var ett hemskt misstag, men det kan hända vem som helst. Mitt budskap är att folk behöver visa mer eftertanke och omtänksamh­et.

Varför tror du att inlägget fått sådan spridning?

– Jag vet inte. Men det var nog för att jag skrev av mig direkt när jag kom hem och fortfarand­e var förbannad. Jag har ingen hund själv, men hade jag varit hundägare hade jag säkert varit ännu argare.

Polisen Stefan Gustafsson, presstales­man i region Väst, menar att man först och främst ska ringa polis.

– Det är inte så mycket du kan göra mer än att tillkalla polis om hunden lider. Det kan vara svårt att hävda nödsituati­on och påvisa att hunden lider. Hur varmt är det? Finns tillgång till vatten? Är någon ruta öppen, säger Stefan Gustafsson.

Får man krossa rutan om man anser att det är en nödsituati­on?

– Njea. Vi kan inte ge några sådana direktiv och det är inget man kan göra. Många ringer i panik bara för att man ser en hund i en bil. Men då måste man ha en bakgrund, inte bara en hund som ser lite varm ut, säger han.

Stefan Gustafsson berättar att brottet skulle kunna vara djurplåger­i. Påföljden för djurplåger­i är böter eller fängelse i högst två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden