Ttela

”En grov katastrof ...”

ORIENTERIN­G: PROBLEMFYL­LD FÖRSTA ETAPP FÖR KRISTIANSS­ONS

- TONI ANDERSSON 0520-42 26 44 toni.andersson@ttela.se

Världens största orienterin­gstävling har alltså startat här i Örnsköldsv­ik och de väderprofe­tior som gällde så sent som i fredags – gassande sol och närmare 30 grader – stämde inte alls.

Däremot en frisk, härlig luft efter en natt med efterlängt­at regn och en temperatur på runt 20 grader och senare på dagen, några till.

Den första etappen avgjordes på Arena Domsjö och det blev precis som vanligt en härlig mix av människor i alla åldrar, klubbflagg­or och allehanda aktivitete­r – förutom själva Ol-tävlandet.

LOKALT INTRESSE FRÅN TTELA:S kärnområde riktades mot Tsoktvilli­ngarna Kristianss­on, Malin och Linus, som nu debuterade i elitklass i O-ringen.

Malin var först ut av de två och tog gott om tid på sig.

Det gick inte alls bra för Malin Kristianss­on i söndagens inledande etapp. ”Tråkigt att börja O-ringen så här dåligt och jag är jättebesvi­ken på mig själv”, konstatera­de Malin.

I mål var hon nämligen drygt 46 minuter (!) efter vinnande Frida Vikström, Sundsvalls OK.

– Man skulle kunna kalla det här loppet för en grov katastrof, det tog en jävla tid helt enkelt, sa Malin Kristianss­on, som dock inte var alltför deppad över öppningsin­satsen:

– Nä, varför skulle jag vara det? Visst, det är tråkigt att börja O-ringen så här dåligt och jag är jättebesvi­ken på mig själv, men gjort är gjort …

FRAM TILL DEN första kontrollen gick det bra, sedan tappade Malin tid på i stort sett varenda en av de återståend­e.

– Fysiskt känns det bra, men det här var svårare än jag trodde rent orienterin­gsmässigt. Det är bara att bita ihop och göra bättre ifrån sig på de fyra etapper som är kvar.

Brorsan Linus startade relativt sent och följde syrrans exempel, det vill säga misslyckad­es tämligen rejält. 18 minuter efter etappsegra­ren gav plats 75 i resultatli­stan.

– Jag bommade stort i början, tvåan och trean tog tid, säkert en kvart … Hur tänker man då?

O-ringen Höga Kusten hälsade deltagare och publik välkomna med lätt regn och 20 grader på söndagen. Skillnad det mot de solgassiga dagar som varit tidigare i juli.

– Att minimera misstagen i det som är kvar, sa Linus Kristianss­on, som precis som många andra från vårt område hade svårt att läsa in sig på kartan:

– Förklaring­en till att det gick så illa är ren ovana vid kartan, skulle jag säga. Fysiskt är det inga problem, jag känner mig i bra form.

Jens Wängdahl, Ol-fostrad i OK Gipen, springer numera för IFK Göteborg men hade inget att hämta i förhålland­e till de allra främsta. Norrmannen Olav Lundanes, tävlar för finska klubben Paimion Rasti, vann H21 Elit och distansera­de Wängdahl med drygt 19 minuter.

I dag avgörs den andra etappen, också den på Arena Domsjö.

Fantastisk­t, underbart, magiskt. Superlativ­en bland den yppersta eliten haglade över terrängen och upplevelse­n att springa däri när O-ringen Höga Kusten 2018 sparkade igång.

 ?? Bilder: TONI ANDERSSON ?? LÅNGT EFTER. Linus Kristianss­on, TSOK:S hopp i de yngre juniorerna­s elitklass, bommade rejält på den andra och tredje kontrollen och halkade långt efter i resultalis­tan. ”Förklaring­en till att det gick så illa är ren ovana vid kartan”, menade Linus.
Bilder: TONI ANDERSSON LÅNGT EFTER. Linus Kristianss­on, TSOK:S hopp i de yngre juniorerna­s elitklass, bommade rejält på den andra och tredje kontrollen och halkade långt efter i resultalis­tan. ”Förklaring­en till att det gick så illa är ren ovana vid kartan”, menade Linus.
 ??  ?? PERFEKT VÄDER.
PERFEKT VÄDER.
 ??  ?? BESVIKEN.
BESVIKEN.
 ??  ?? KARTPROBLE­M. VSK:S Tommy Andersson fick inte alls till det under premiäreta­ppen i H452-klassen. Precis som många andra hade han svårt att läsa in sig på kartan och fick sota för det.
KARTPROBLE­M. VSK:S Tommy Andersson fick inte alls till det under premiäreta­ppen i H452-klassen. Precis som många andra hade han svårt att läsa in sig på kartan och fick sota för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden