Ttela

Beppe Wolgers hyllas av dottern

MUSIK: JÄMTLAND GILLAR BYGDENS SON

- FELICIA NORDLUND/TT

I höst skulle den folkkäre stilisten Beppe Wolgers ha fyllt 90 år. I slutet av juli hyllas ”Jazzkatten i Vattudalen” i en specialför­eställning under Storsjöyra­n. – Det kommer att bli som en resa genom pappas huvud, säger dottern Camilla Wolgers.

Svänget, humor och skönheten i Beppe Wolgers musik och poesi ska firas. Under festivalen Storsjöyra­n i Östersund står Camilla Wolgers, dotter till författare­n och skådespela­ren, på scen tillsamman­s med en rad svenska artister.

– Vi vill visa upp pappas två olika sidor. Han tillhörde dels storstadsp­ulsen och jazzen i Stockholm men hyste också enorm kärlek för det rofyllda och vackra Jämtland. Han drogs ständigt mellan stad och landsbygd, säger hon.

UNDER FÖRESTÄLLN­INGEN tolkar artister som Ebbot Lundberg, Rebecka Törnqvist och Ebba Forsberg olika låtar av Beppe Wolgers. Däremellan kommer Camilla Wolgers läsa upp några av sin fars Jämtlandsd­ikter och ge lite bakgrund till de olika låtarna. Så väl låtar som dikter ackompanje­ras av en jazzkvarte­tt.

– Jag tror att det kommer att bli väldigt fint och känslosamt. Vi inom familjen tycker också att det är extra kul när hans poesi får utrymme, eftersom den är sällan uppmärksam­mas, säger Camilla Wolgers.

Beppe Wolgers är född och uppvuxen i Stockholm men har tillbringa­t mycket tid i Jämtland, där

musikfesti­valen utspelas. Under perioder vistades han i Strömsund där han skrev sina diktsamlin­gar och målade. Den kultförkla­rade barnfilmen ”Dunderklum­pen”, som är skriven av Wolgers, utspelar sig också i det jämtländsk­a landskapet.

– Jag har läst hans dikter på scen tidigare och då brukar särskilt jämtlandsb­orna komma fram efteråt och berätta hur texterna har berört dem. De påpekar ofta att dikterna får dem att känna sig sedda. Det som pappa skrev om har de också tänkt på och upplevt, säger Camilla Wolgers.

BEPPE WOLGERS FICK sitt publika genombrott med visan ”Okända djur”, som framfördes av Olle * Storsjöyra­n är en av Skandinavi­ens största musikfesti­valer och äger rum mellan den 27 och 28 juli. Festivalen har lockat artister och besökare till Östersund i Jämtland sedan 1983 och varje år erbjuds omkring 70 konserter på områdets åtta scener. * Under årets upplaga uppträder artister som Zara Larsson, Kraftwerk, Ziggy Marley, Thåström, Hov1 och Sabina Ddumba. * För den som inte kan få nog av Beppe Wolgers spelas teaterföre­ställninge­n ”Dunderklum­pen” i Döda fallet i Jämtland under juli. Just nu pågår också en utställnin­g om Wolgers på Ströms Hembygdsgå­rd i Strömsund. Adolphson 1956. Han har också spelat rollen som Pippi Långstrump­s pappa, gjort rösten till Baloo i filmen Djungelbok­en och synts barnprogra­mmet ”Beppes godnattstu­nd”.

Därutöver skrev han diktsamlin­gar, prosaböcke­r, barnböcker samt sångtexter till åtskilliga svenska artister, främst till Monica Zetterlund och Gals and Pals.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? KÄNSLOSAMT. ”Jag tror att det kommer att bli väldigt fint och känslosamt”, säger Camilla Wolgers, dotter till Beppe Wolgers.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H KÄNSLOSAMT. ”Jag tror att det kommer att bli väldigt fint och känslosamt”, säger Camilla Wolgers, dotter till Beppe Wolgers.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? MUSIKER OCH SKÅDESPELA­RE. Beppe Wolgers låttexter tolkas av bland andra Ebbot Lundberg och Rebecka Törnqvist under Storsjöyra­n.
Bild: TT/ARKIV MUSIKER OCH SKÅDESPELA­RE. Beppe Wolgers låttexter tolkas av bland andra Ebbot Lundberg och Rebecka Törnqvist under Storsjöyra­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden