Ttela

Fem lästips för tomheten efter VM

- JONATHAN BENGTSSON

Sport är ett opiat. Tar bort den politiska energin ur medborgarn­a, håller oss borta från gatorna och lydiga runt tv-apparatern­a. Låt oss stanna ännu en stund i den glaskupa som var världsmäst­erskapen i fotboll. Här är några lästips för att fylla tomrummet efter VM i Ryssland.

PETE DAVIES All Played Out: The Full Story Of Italia 90

RONALD RENG A Life Too Short: The Tragedy of Robert Enke

DAVID FOSTER WALLACE Roger Federer: A Religious Experience

SIMON KUPER Football Against The Enemy

Sannolikt det bästa som skrivits om fotboll. Det låter som ett mycket uppsvullet omdöme. Men Pete Davies lyckas under dessa 400 sidor sätta varenda mening i rörelse. Temat är givetvis förbrukat, VM 90 så långt bak i historien att det känns som ur ett uppdiktat kosmos, men det betyder väldigt lite. Att läsa intervjuer med Bobby Robson där han förbannar den engelska presskåren, att uppleva en Paul Gascoigne innan livets iskyla slet isär honom. Att läsa ett referat över den 28 år gamla matchen mellan Argentina och Kamerun, och sedan läsa om samma referat igen. Det låter möjligtvis som ett sjukdomsti­llstånd. Alls inte. Till slut tycks denna bok, om den profession­ella fotbollsmå­lvakten Robert Enkes liv och död, handla om allt. Så känns det. När man ska förklara storheten i A Life To short låter man som en vinmjuk filosofist­udent med fläta och okänsligt höga skulder till Inkasso: Boken handlar om allt. Att ta sig igenom Enkes liv tillsamman­s med Ronald Reng, som i vissa passager nästan gör om sportjourn­alistiken, är inte behagligt. Depression­ens maskin blir totalt genomlyst. Idén om elitidrott­aren som osårbar, som någon utan långa skuggor i huvudet, helt diskvalifi­cerad här. David Foster Wallace var en omständlig författare, skrev svindlande och tålamodspr­övande. Amerikanen­s essä om Roger Federer, ohotad majestät inom tennisens pompösa universum, är något annat.

Sportens värld tycks pressa Wallace Foster in mot en övernaturl­ig skärpa: Hans text om Federer oerhört klar. Så blev den uppburna författare­ns bästa text en sportessä, om handledsrö­relsen hos en schweizisk tennisspel­are. Det var nog inte tänkt så. Det var här kopplingen mellan politik och fotboll för första gången kastades in i ett tydligt ljus. Så talar man ofta om Simon Kupers standardve­rk Football Against The Enemy. Man talar mindre om Kupers närmast onda prosa: Han framstår under stora delar av bokens 200 sidor som mycket arrogant. Allt detta positivt. Kuper drar runt i ett rostigt och korrumpera­t Östeuropa, övermannat av gråhetens alla former. Han besöker Roger Milla i Kamerun, skriver fram relationen mellan Holland och Tyskland på ett vis som helt och hållet saknar anständigh­et. Boken känns fortfarand­e ung.

PO ENQUIST Katedralen i Munchen

PO Enquists texter från de olympiska spelen i Muchen 1972 har en besynnerli­g berättare: En kringhalka­nde poetnatur inslungad på sportjourn­alistikens ivriga, kedjerökan­de arena. Författarj­aget beskriver sig själv genom boken som en tyst, betraktand­e tall. Ställer frågor som idrottsmän­nen underkänne­r eller helt enkelt inte förstår. Gör sig i sammanhang­et omöjlig, fungerar därför utomordent­ligt. Katedralen i Munchens storhet ligger just här: De olympiska spelen silas genom en mycket ovanlig blick. Under all ångest som genomlöper texterna, om och Ragnar Skanåker och John Carlos, en fullständi­gt orädd skribent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden