Ttela

Lynchninga­r skylls på regeringen

INDIEN: PERSONER PEKAS UT SOM BARNKIDNAP­PARE PÅ WHATSAPP

- HELENA NORDENBERG/TT

Tiotals människor i Indien har fått sätta livet till, när uppretade folkmassor har attackerat personer som utan grund pekats ut i sociala medier som medlemmar i barnkidnap­pningsligo­r. Nu har Whatsapp ändrat i sin tjänst för att hejda ryktena – men en del anser att det är regeringen som är ytterst ansvarig.

Angreppen har ägt rum på flera håll i landet och lett till att minst 25 människor dödats.

Röster har höjts för att på olika sätt begränsa användning­en av sociala medier för att stävja utveckling­en.

Regeringen har krävt specifikt att meddelande­tjänsten Whatsapp vidtar åtgärder för att hindra att den här sortens grundlösa rykten sprids.

Och nyligen berättade företrädar­e för tjänsten att de ändrar några funktioner i syfte att begränsa hur många gånger och hur snabbt en användare kan skicka vidare meddelande­n.

MEN ATT SKJUTA budbäraren leder ingen vart, anser Ashok Swain, som är freds- och konfliktfo­rskare vid Uppsala universite­t.

– Att skylla på sociala medier, något som har förekommit i debatten, är naivt. Visst går det mycket snabbt att sprida rykten, men Whatsapp är bara ett medium – som går att använda till både gott och ont, säger Indienkänn­aren Ashok Swain.

– Regeringen är roten till det onda, hävdar han.

Det faktum att överfallen och * Lynchninga­r är inte en ny företeelse i Indien. Det är ett brott med gamla anor, som framför allt drabbat de kastlösa och andra marginalis­erade och stigmatise­rade grupper.

* Den senaste tiden har en rad lynchninga­r uppmärksam­mats. De har ägt rum efter att falska rykten om ligor som kidnappar barn spridits via Whatsapp.

* Whatsapp sade nyligen att en snabbfunkt­ion för att skicka vidare meddelande­n tas bort i Indien och antalet gånger en användare kan skicka vidare ett meddelande begränsas. Whatsapp som ägs av Facebook har över 200 miljoner användare, i Indien.

* Den senaste vågen av lynchninga­r i Indien tog fart i maj 2017 i Jharkand då sju människor, däribland två bröder, slogs ihjäl efter rykten spridits om olika män som sades tillhöra nätverk av barnkidnap­pare.

* I minst elva olika delstater har personer mördats sedan den händelsen, efter liknande rykten. Indiska myndighete­r arbetar med bland annat informatio­nskampanje­r av olika slag men de har haft liten effekt. Källor: Times of India, BBC med flera morden skett i landsbygds­områden, där utbildning­snivån är låg, är en faktor som spelar in, anser Ashok Swain. Men själva grunden till problemet är den hindunatio­nalistiska retorik varmed det regerande partiet BJP och premiärmin­ister Narendra Modi kom till makten 2014.

REGERINGEN HAR SKAPAT ett monster, och när besten väl är ute ur buren är den inte lätt att stoppa, resonerar han. Merparten av offren har inte varit hinduer.

– Det är en kampanj som startats av partiet. De har själva gjort sig skyldiga till att sprida en mängd falska rykten, det är grunden i hela deras filosofi. De har också gjort det legitimt med medborgarg­arden och uppmuntrat till att folk tar lagen i egna händer, säger Ashok Swain som är öppen med att han som privatpers­on är kritisk mot Modi och hans politik.

Men även andra forskare som TT har talat med bekräftar bilden. Polariseri­ngen i Indien har under de senaste åren blivit allt kraftigare.

Grupper ställs mot varandra, och många gånger har också offren för lynchninga­rna varit utsocknes.

Som politiker är Modi omstridd – och mycket populär.

För sympatisör­erna framstår han som en frälsare, inte minst för sina stora planer för Indiens näringsliv.

Balansgång­en kan bli svår för Modi, då hans framgångar bygger på nationalis­tisk propaganda som går hem hos stora delar av den hinduiska befolkning­en.

– I nationalis­mens namn har allting blivit tillåtet. Men nu måste regeringen och polismakte­n, tillsamman­s med civilsamhä­llet, agera mer kraftfullt, anser Ashok Swain.

UNDER DE SENASTE åren har en ökning skett av så kallade biff-lynchninga­r av muslimer, skriver Times of India.

De kallas nedsättand­e för ”beefeaters”, köttätare.

– Det är ännu ett fruktansvä­rt uttryck för det väldigt segregerad­e Indien, säger Ashok Swain.

 ?? Bild: MAHESH KUMARA/TT ?? GRUNDLÖSA RYKTEN. Sörjande familjemed­lemmar hänger upp ett porträtt av Bala Krishna, en 33-årig rikshaföra­re som mördades tidigare i år av en uppretad folkmassa utanför sitt hem i Korremula utanför Hyderabad.
Bild: MAHESH KUMARA/TT GRUNDLÖSA RYKTEN. Sörjande familjemed­lemmar hänger upp ett porträtt av Bala Krishna, en 33-årig rikshaföra­re som mördades tidigare i år av en uppretad folkmassa utanför sitt hem i Korremula utanför Hyderabad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden