Ttela

Öt hatet med kärlek”

- TT-NTB

men också en dag att ta med oss framöver, en dag då vi markerar motståndsk­raft – mot våld och terror, mot de politiska krafter som ledde till den här tragiska dagen, säger Jonas Gahr Støre.

Före minnescere­monin på ön invigdes ett tillfällig­t minnesmonu­ment vid regeringsb­yggnaden Høyblokka i Oslo, där Breivik utlöste en bomb före massakern.

Sammanlagt miste 77 människor sitt liv.

–Sju år låter som en lång tid, men många har en vardag som fortfarand­e är präglad av den 22 juli, sade statsminis­ter Erna Solberg vid markeringe­n inne i Oslo.

– DÅ ATTACKERAD­ES vår demokrati. Oskyldiga människor dödades i ett försök att påverka öppenheten, mångfalden och tilliten som karaktäris­erar * Klockan 15.25 den 22 juli 2011 detonerar en sprängladd­ning i en skåpbil, som placerats i regeringsk­varteren i Oslo. Åtta människor dödas, nio personer skadas allvarligt och 200 skadas lindrigt. * Två timmar senare sker massakern på Utøya, där socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiets ungdomsför­bund AUF hade sitt årliga sommarläge­r. 67 personer skjuts ihjäl av gärningsma­nnen Anders Behring Breivik, som kommit till ön utklädd till polisman. Två personer dog genom drunkning och fall. * De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år gamla.

Källa:

22 juli-kommission­en det norska samhället.

Även Solberg reagerar på dödshoten på nätet:

–I DAG VET VI att den högerextre­me terroriste­n befann sig i en ekokammare med meningsfrä­nder som delade hans konspirato­riska världsbild. En världsbild som karaktäris­eras av en främlingsr­ädsla och att det finns ett ”vi” och ett ”de” i landet. I dag ser vi samma konspirati­oner i kommentarf­älten. Hatet lever fortsatt.

Jens Stoltenber­g, Natos generalsek­reterare, var Norges statsminis­ter då terrordåde­n begicks 2011. Stoltenber­g kallar hoten på nätet upprörande och säger att de är en attack inte bara mot politiskt engagerade ungdomar, utan även mot demokratin­s kärna.

 ?? Bild: AUDUN BRAASTAD ?? ett minnesmonu­ment vid Høyblokka i Oslo. Statsminis­ter Erna Solberg, till höger, lade ned en krans till minne av de 77
Bild: AUDUN BRAASTAD ett minnesmonu­ment vid Høyblokka i Oslo. Statsminis­ter Erna Solberg, till höger, lade ned en krans till minne av de 77

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden