Ttela

HAN ÄR MED I UNGDOMSBRA­NDKÅREN

Vad ska man göra när det börjar brinna, hur klipper man upp ett biltak och hur hjälper man en person i chock. Det har ungdomsbra­ndkåren vid Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd (Närf) fått lära sig.

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Benjamin Zivcic, 13, går till vardags på Strömslund­skolan och spelar handboll, men han är också en del av ungdomsbra­ndkåren. Föreningen är ideell och startade år 2000 av Närf.

Benjamin visar upp kläderna han fick under utbildning­en. Mjukisdräk­ten är blå har Närf:s logotyp tryckt på sig. Eftersom man inte ser vem som är vem under all utrustning fick alla var sitt nummer, han fick nummer fem. Det var bland annat via tidningen som Benjamin fick upp ögonen för att söka till ungdomsbra­ndkåren.

– Först tänkte jag att det inte riktigt var för mig, säger Benjamin.

EFTER ETT TAG ångrade han sig och skickade in en ansökan, det var förra hösten. Sedan dess har Benjamin och tio andra ungdomar från Trollhätta­n med omnejd blivit utbildade till ungdomsbra­ndmän. De praktiska övningarna har också varvats med lek.

– Vi har träffats varje torsdag från kvart över fem till kvart över sju.

I maj i år tog utbildning­en slut. Att rökdyka har varit väldigt spännande enligt Benjamin, eftersom man inte ser.

– Man går två och två och så ska man leta efter en docka.

UTBILDNING­EN BESKRIVER Benjamin som väldigt kul och bitvis tuff, eftersom utrustning­en kunde väga mer än tjugo kilo.

– Det kunde kännas väldigt tung kring axlarna, speciellt i början, säger Benjamin.

Det enda lite läskiga var att rökdyka och samtidigt gå i trappor, eftersom att man inte visste vart man skulle hamna.

– Man kommer nog få användning för det man lärt sig.

BENJAMIN FÖRKLARAR ATT det känns som att han fått en enorm fördel om han skulle bli brandman, eftersom de lärt sig så mycket under utbildning­en.

– Man ser saker på ett annorlunda sätt, det är viktigt att vara lugn och tänka innan man går rätt ut i vägen till exempel, om det hänt en olycka, säger Benjamin.

Många på skolan och i handbollen har varit nyfikna på vad han gjort och lillebror Ervin vill också söka.

– Jag är imponerad, säger pappa Sinisa Zivcic och ler stolt.

BENJAMIN HAR TIDIGARE haft tankar på att bli polis, men nu lutar det åt brandman. Att utbildning­en varit så kul menar Benjamin beror mycket på att de haft bra ledare. Kommer du bli brandman när du blir äldre?

– Ja, men många vuxna säger att dom velat bli något först, sen blir dom något helt annat, säger Benjamin och ler fundersamt.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? IMPONERADE. Resterande familjen Zivcic är imponerade av det Benjamin fått lära sig. Från vänster: Ervin, Adisa, Benjamin och Sinisa Zivcic
Bild: NANNA NILSSON IMPONERADE. Resterande familjen Zivcic är imponerade av det Benjamin fått lära sig. Från vänster: Ervin, Adisa, Benjamin och Sinisa Zivcic
 ??  ?? BRÄNDER. Under utbildning­en har de bland annat fått släcka riktiga bränder. Därför var det viktigt att man följde de regler som fanns, men också att man kom i tid, inte svor och följde schemat.
BRÄNDER. Under utbildning­en har de bland annat fått släcka riktiga bränder. Därför var det viktigt att man följde de regler som fanns, men också att man kom i tid, inte svor och följde schemat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden