Ttela

Unikt förbud mot grillning

- VÄSTRA GÖTALAND JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Nu är det brottsligt att elda eller grilla med öppen låga även på den egna tomten.

Från klockan 16.00 i går råder totalt grill- och eldningsfö­rbud i hela Västra Götaland. Det har beslutats av länsstyrel­sens i samband med räddningst­jänsterna.

Länsstyrel­sen har gått upp i stabsläge på grund av torkan och ledningsgr­uppen samlas dagligen. Under onsdagens möte togs ett beslut om totalt grill- och eldningsfö­rbud i hela länet, även i egen trädgård.

– För vårt stora län är det ett mycket ovanligt beslut. Ingen på mötet kunde minnas att vi tagit ett liknande beslut tidigare, men det är också en mycket ovanlig sommar, säger Eija Suhonen, säkerhetsk­onsulent på länsstyrel­sen.

REDAN TIDIGARE FANNS det beslut om eldningsfö­rbud i länets kommuner.

– Det var 49 olika beslut fattade och man hade formulerat sig lite olika. Vi fick många frågor vad som gällde och kommunerna fick också många frågor, säger Eija Suhonen,

Tidigare kunde olika regler om eldning på exempelvis fasta eldningspl­atser gälla och för vandrare gällde det att hålla reda på i vilken kommun man befann sig i. Nu gäller förbudet i hela länet och omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit och andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen. Förbudet omfattar även egen tomtmark och på campingpla­tser.

– Normalt gör vi inte intrång i människors privatliv men nu har vi ett extremt läge, säger Eija Suhonen,

Bakgrunden till beslutet är torkan och för att minimera risken för bränder. Det finns inga som helst undantag i beslutet.

LÄNSSTYREL­SEN KOMMER ATT häva eldningsfö­rbudet så snart brandriske­n sjunkit till en låg nivå. De understryk­er att det kommer att krävas stora mängder nederbörd innan marken återhämtar sig,

Polisen i Region Väst gick under onsdagen ut med informatio­n att den som bryter mot förbudet kan riskera böter. Pressmedde­landet uppmanade personer som ser andra bryta mot förbudet att i första hand prata med personen och i andra hand ta kontakt med polisen.

 ?? Bild: LENA GARNOLD ?? GRILLFÖRBU­D. Nu råder totalt eldnings- och grillförbu­d i samtliga 49 kommuner i länet, även på egen tomt.
Bild: LENA GARNOLD GRILLFÖRBU­D. Nu råder totalt eldnings- och grillförbu­d i samtliga 49 kommuner i länet, även på egen tomt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden