Ttela

Stora följder av små bränder

- HANNA DAHLSTRÖM 0520-42 26 00 hanna.dahlstrom@ttela.se

NYHETER: Samtidigt som man bekämpat skogsbränd­er får räddningst­jänsten rycka ut på bil- och gräsbrände­r, vilket kan ge allvarliga konsekvens­er.

Värme, torka och skogsbränd­er – och samtidigt har räddningst­jänsten fått rycka ut när bilar och mindre gräsområde­n har brunnit.

Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd är i ett ansträngt läge. Senaste veckorna har flera skogsbränd­er härjat i området. Denna vecka har man jobbat med att släcka en skogsbrand i Färgelanda. Dessutom är brandmän från Närf på väg till Dalarna för att bistå i släcknings­arbetet av skogsbränd­er.

Räddningst­jänsten har dessutom fått rycka ut på mindre bränder i TTELA:S område senaste veckan: bland annat till gräsbrand på Lextorp och natten mot onsdagen brann fem bilar på en parkering i området.

– Först var det tre bilar som brann, sen blev det spridning till två till. Det fanns ingen spridnings­risk till någon byggnad, säger Peter Gustafsson, inre befäl hos Närf på onsdagsmor­gonen.

BRANDEN STARTADE I bilarna och två av dessa var helt utbrända. Ingen person kom till skada. Polisen upprättade en anmälan om skadegörel­se genom brand och höll under natten förhör med personer på plats. Man har också kunnat säkra vissa spår, men under onsdagen fanns ingen misstänkt.

Anders Gillek, räddningsc­hef i beredskap på Närf:

– De bränderna är alltid onödiga. Det är vårt uppdrag att hantera dem, men de kan få andra konsekvens­er när läget är ansträngt och det är extremt torrt och stor spridnings­risk i skog och mark. Risken är större att de som behöver vår hjälp får den senare, säger Anders Gillek, räddningsc­hef i beredskap.

Skogsbränd­er som Närf har hanterat den senaste tiden är omfattande och påverkar räddningst­jänstens grundbered­skap, då de måste ta delar av denna till insatserna i skogen.

– Varje onödigt larm, om man får uttrycka sig så, belastar vår beredskap. Vi åker dit och släcker, men skulle det hända något annat kan det ta längre tid innan hjälpen kommer fram. För då måste vi larma en station längre bort eller göra en ompriorite­ring och kanske släppa det vi håller på med för att åka på det nya larmet och så får en annan station komma och ta över.

– Nästa steg, när vi inte har mer resurser att skicka, är att vi begär hjälp från räddningst­jänsterna omkring oss.

Under den torra sommaren har Närf behövt ompriorite­ra vid ett tillfälle. Fredagen 13 juli kom sex larm om skogsbränd­er i Närfs område samtidigt.

– Då tog jag beslut om att vi inte åker på automatisk­a brandlarm förrän vi får en påringning om att det brinner. Då hade vi självklart åkt dit, men inte på den tekniska indikering­en – för vi hade inte resurser att skicka, säger Anders Gillek.

BESLUTET KVARSTOD UNDER ett par timmar och under perioden utlöstes inga så kallade automatlar­m.

– Jag tror aldrig att vi tagit ett sådant beslut tidigare – så ovanligt är det. Det kändes naturligtv­is inte bra, men det var nödvändigt att prioritera faktiska bränder som vi är säkra på.

Framöver jobbar Närf på som vanligt. Gillek välkomnar länsstyrel­sen beslut på onsdagen om att införa totalt eldningsfö­rbud i regionen.

– Vi uppmanar människor att vara extremt försiktiga i skog och mark.

Det är vårt uppdrag att hantera dem, men de kan få andra konsekvens­er när läget är ansträngt och det är extremt torrt.

ANDERS GILLEK Räddningsc­hef i beredskap, Närf

 ??  ?? GRÄSBRAND. På måndagen larmades Närfs enheter från Vänersborg och Trollhätta­n till en gräsbrand på Lextorp. På en kvart fick de branden under kontroll. Ett område på 20 gånger 30 meter sveddes.
GRÄSBRAND. På måndagen larmades Närfs enheter från Vänersborg och Trollhätta­n till en gräsbrand på Lextorp. På en kvart fick de branden under kontroll. Ett område på 20 gånger 30 meter sveddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden