Ttela

Få dagar under 20 grader

Sedan 7 maj i år har det varit få dagar då maxtempera­turen understigi­t 20 grader, och än syns inget slut på den långa sommaren. I morgon väntar hela 30 grader. – Det verkar blir en väldigt varm avslutning på juli, säger väderobser­vatören Ingemar Vänerlöv.

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

NYHETER: Det känns som att värmen har varat för evigt. Vi har tittat närmare på temperatur­en dag för dag från maj fram tills nu. Och känslan ligger inte långt från sanningen.

Den längsta sommaren sedan 1947? Ja, så kan det komma att bli. Väderobser­vatören Ingemar Vänerlöv berättar att man 1947 hade en sommar som pågick hela vägen från maj till september. Och enligt honom finns alla möjlighete­r för att denna sommar kommer pågå lika länge, och kanske till och med vara varmare.

– Alla månader hittills har i jämförelse med då varit varmare, säger Vänerlöv.

Detta skulle innebära att sommaren 2018 blir den längsta sommaren, med klart godkända sommarmåna­der, sedan 1947.

Redan den sjunde maj i år uppmättes en temperatur på 23,7 grader, och sedan dess har värmen bara fortsatt. Juli har varit den varmaste månaden hittills.

– JULI 1914, 1901 och 1925 är de varmaste i vårt område, och nu verkar det alltså som att sommaren 2018 kommer hamna bland dem. Juli 2018 kan komma att bli den varmaste månaden på 100 år, säger Vänerlöv.

– Det är lite sensatione­llt, det är i särklass extremt varm

Enligt Vänerlöv ä att det blir medelte juli blir 20,5 grader det alltså hända att t nar över 30 grader. meteorolog på Fore är under torsdagen den extrema värme landet. På grund av varning utfärdats a varning för mycket Varmluften som det med sig gör dock a utsägbar.

Helgen är osäker, och eventuellt kan regnskurar och åska komma. Det är så med varmluften, att den för med en stor risk för regn och åska i Svealand och Götaland, säger Mikael Sjöstrand.

– Det är dock svårt att säga exakt vart exakt regnet och åskan kommer i landet.

SEDAN DEN 1 maj har det sammanlagt fallit 93,2 mm regn. Allra mest regnade det den 28 maj, då det föll 16,5 mm regn. Bristen på regnet har fört med sig den extrema torkan som råder i hela landet. Därför har SMHI sedan den andra juli haft en utfärdad varning gällande risk för skogsbrand i TTELA:S område.

Än så länge finns det ingen klass 2-varning utfärdad i närheten av TTELA:S område. Enligt SMHI är det ovanligt med klass 2-varningar, som innebär att temperatur­ern väntas överstiga 30 grader minst fem dagar i sträck. Klass 2-varningar är dock utfärdade i till exempel Stockholm-, Kalmar-, och Östergötla­ndsområdet. Det finns inga klass 3-varningar utfärdade i Sverige än.

 ??  ??
 ?? Källa: INGEMAR VÄNERLÖV ??
Källa: INGEMAR VÄNERLÖV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden