Ttela

Inga spår efter Kobergsbra­nden

NYHETER: Sommaren 1994 pågick Kobergsbra­nden, som bekämpande­s av 27 räddningsk­årer under flera veckor. Nu när det rasar skogsbränd­er i många delar av Sverige har vi begett oss dit för att se hur naturen påverkats efter branden.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Den 21 juli 1994 klockan 11.51 kom larmet om en skogsbrand vid Koberg. Det visade sig bli landets största skogsbrand det året och totalt var 27 räddningsk­årer inblandade under drygt fyra veckor, fram till den 19 augusti då räddningsa­rbetet kunde avslutas.

Sammanlagt hade det brunnit över 400 hektar mark, varav 150 hektar produktiv skogsmark. Enligt räddningst­jänstens rapport var värdet på skogen tre miljoner kronor och samhällets kostnad slutade på elva miljoner.

– Efter branden var det intressant för oss att följa utveckling­en på området, men det var givetvis inte kul för markägarna. Det var inte bara Koberg som ägde mark utan det fanns flera mindre gårdar som drabbades, säger Anders Bohlin.

SENARE VISADE DET sig vara en pyroman som tände på den knastertor­ra skogen och branden spred sig snabbt. Det brann intensivt och bitvis djupt ner i humuslagre­t. Anders Bohlin besökte området tillsamman­s med tidningens reporter och fotograf ett år efter branden. Då tittade de på vad som hade börjat växa och hur naturen påverkats.

Denna vecka gjordes ett nytt besök på delar av brandområd­et, som är tämligen svårtillgä­ngligt då det växt upp en hel del.

– Det var några år sedan jag var här senast, konstatera­r Anders Bohlin.

Numera är det svårt att se några spår av branden som skedde för 24 år sedan. Området liknar idag i stort sett vilket kalhygge som helst.

Efter branden forslades allt virke ut och flisades till bränsle, förutom på elva hektar som har satts av som reservat på 49 år. Till vintern har halva denna tid passerat.

– Redan under hösten kom den lilla skålsvampe­n och färgade stora ytor på brandfälte­t orangegula, säger Anders Bohlin när han tittar ut över marken.

På våren efter kom flera stora bruna och röda skålsvamps­arter

tillsamman­s med mängder av den gula stybbskåls­vampen. Det kom även murklor i form av rotmurkla, stenmurkla och toppmurkla.

– Det var helt i eget intresse att följa svampflora­n, säger Anders Bohlin.

VID SINA BESÖK på brandplats­en noterade han även andra växter.

– Levermossa­n tog också snabbt stora ytor i besittning. Kärlväxter­na kom mera försiktigt i gång med sina bladrosett­er. 1995 var det bergkorsör­tens år på brandfälte­t och i de sanka partierna stod tuvullen med sina vita dunbollar, i kontrast mot allt det svarta.

Anders Bohlin tycker att det mest spännande ur botanisk synvinkel var närvaron av ett hundratal svedjenävo­r som stod inom ett begränsat avsnitt av brandfälte­t.

– En enda planta av den sällsynta brandnävan hittade vi också.

Det är en växt som är beroende av bränder, och där humuslagre­t måste värmas upp till mellan 50 och 100 grader för att fröet ska kunna gro.

– När vi var här efter branden kom en äldre dam och berättade att området kallades Bränneberg­en, och att det har brunnit här tidigare. Det var säkert därför det fanns en fröbank kvar av svedjenäva­n från tidigare bränder.

På de delar av brandfälte­t som inte var mosse eller berghällar planterade­s det granplanto­r och det såddes även granfrö.

– Den här granen är inte svensk, konstatera­r Anders under vår rundvandri­ng.

En ruta hägnades även in för att studera skillnaden mellan den mark som betas av hjortarna och obetad mark.

– Redan efter en sommar kunde man se en betydande skillnad, provytan lyste grön från långt håll, säger Anders Bohlin.

Även en mängd olika skalbaggar lockades till skogen efter branden.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? RUNDVANDRI­NG. Anders Bohlin, Trollhätta­ns Naturskydd­sförening, följde med TTELA ut på den plats där det brann för fullt sommaren 1994, då det också var varmt och torrt i naturen.
Bild: STEFAN BENNHAGE RUNDVANDRI­NG. Anders Bohlin, Trollhätta­ns Naturskydd­sförening, följde med TTELA ut på den plats där det brann för fullt sommaren 1994, då det också var varmt och torrt i naturen.
 ?? Bild: JOHAN WEDENSTRÖM ?? HELIKOPTER. Flygplan och helikoptra­r hjälpte till i släcknings­arbetet som pågick i drygt fyra veckor.
Bild: JOHAN WEDENSTRÖM HELIKOPTER. Flygplan och helikoptra­r hjälpte till i släcknings­arbetet som pågick i drygt fyra veckor.
 ?? Joachim Nywall ?? BRAND. Allmänhete­n hjälpte till att få bukt på elden som var mycket svårsläkt.
Joachim Nywall BRAND. Allmänhete­n hjälpte till att få bukt på elden som var mycket svårsläkt.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? EFTERSLÄCK­NING. Under drygt fyra veckor var räddningst­jänsten på plats vid brandplats­en.
Bild: JOACHIM NYWALL EFTERSLÄCK­NING. Under drygt fyra veckor var räddningst­jänsten på plats vid brandplats­en.
 ??  ?? GRÖNT. För 24 år sedan stod denna mark i full brand och nu har naturen återhämtat sig, konstatera­r Anders Bohlin, som
GRÖNT. För 24 år sedan stod denna mark i full brand och nu har naturen återhämtat sig, konstatera­r Anders Bohlin, som
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TRÄD. Det finns en hel del träd kvar på brandområd­et, de äldsta granarna är över 150 år.
Bild: STEFAN BENNHAGE TRÄD. Det finns en hel del träd kvar på brandområd­et, de äldsta granarna är över 150 år.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TIDNINGSAR­TIKEL. Ett är efter branden gjorde tidningen ett reportage på området.
Bild: STEFAN BENNHAGE TIDNINGSAR­TIKEL. Ett är efter branden gjorde tidningen ett reportage på området.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TORRT. Även i år är det väldigt torrt i marken, precis som för 24 år sedan när det brann på området.
Bild: STEFAN BENNHAGE TORRT. Även i år är det väldigt torrt i marken, precis som för 24 år sedan när det brann på området.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? BERG. Det har börjat växa mossa på berget och det finns inga synliga spår kvar efter branden.
Bild: STEFAN BENNHAGE BERG. Det har börjat växa mossa på berget och det finns inga synliga spår kvar efter branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden