Ttela

Bränderna har gjort vår sårbarhet märkbar

- CARL-EWERT BERG

Har efter ett kort period i ett annat parti återvänt till Kristdemok­raterna, och hoppas där kunna göra viss nytta främst för Dalslandsd­elen av kommunen. Naturligtv­is måste vi i alla lägen se till hela kommunen bästa, men som eventuellt blivande fritidspol­itiker kan man inte sätta sig in i alla frågor. Det ska också sägas att om jag skulle få förtroende­t än en gång i KF så blir det i så fall via personval, detta då jag står relativt långt ner på listan.

SÖK STADENS BÄSTA skrevs det i världens mest lästa bok för cirka 3 000 år sedan och det gäller naturligtv­is än. Vill tro att man lite fritt kan översätta med det med att uppgiften för oss alla är att söka det bästa för den plats där du och jag bor. Det handlar alltså inte att söka sitt eget bästa, eller partiets eller någon annan gruppering utan invånarnas bästa. En av många viktiga frågor inför valet är att fundera på relationen mellan stad och landsbygd. Visst är det så att landsbygde­n behöver staden men frågan är om inte staden är mer beroende av landsbygde­n än tvärtom. Tyvärr är verklighet­en den att om våra hamnar av någon anledning inte skulle fungera tar det tre dagar innan livsmedels­kedjan är bruten.

VI PRODUCERAR CIRKA 50 procent av den mat vi äter, 1980 var den siffran 75 procent resten importeras. Mycket av vår mat fraktas via båt, flyg och massor av lastbilar, frågan är om detta är hållbart inte minst av miljöskäl. Av all den ost vi äter importeras cirkaa 60 procent, av det nötkött vi äter importeras cirka 50 procent samtidigt som vi i landet har cirka 600 000 ha outnyttjad mark. Våra grannlände­r har betydligt högre självförsö­rjningsgra­d, Finland har cirka 80 procent, detta måste bli målet även för Sverige. De enda livsmedel vi i dag är självförsö­rjande på är morötter, socker och mjöl.

VÅR KOMMUN HAR synnerlige­n goda förutsättn­ingar att bli en föregångsk­ommun, på väg mot en självförsö­rjningsgra­d upp mot 80-85 procent. Kanske landets bästa jordar, den senaste tekniken och många duktiga invånare. Vad kan då vår kommun konkret göra, jo inte allt men vissa saker för det första se över alla inköp. Den tveklöst största inköparen av livsmedel i vår kommun är kommunen själv där det tillagas några 1 000 portioner mat dagligen. Kd:s förslag är att tillsätta en person som har sin hemvist i näringsliv­sstaben som jobbar främst med landsbygds­utveckling denne skulle med fördel kunna sitta på Nuntorp och jobba då främst med Dalslandsd­elen.

VI HAR NYLIGEN sett ett exempel på hur sårbara vi är – tänker på bränderna längre norrut. 2018 torde även bli det första året på länge då vi måste importera spannmål, skulle inte tro att någon av oss vill uppleva ett sådant år till. Vi behöver noggrant se över Svensk Livsmedels­produktion så lägg din röst på KD i september, skulle underteckn­ad få tillräckli­gt många personvals­röster till kommunen då lovar att jag driva landsbygds­frågorna med all tydlighet.

 ?? Bild: FRANCISCO NEGRONI ?? NÄRPRODUCE­RAT. Vi har enligt debattören goda förutsättn­ingar för att producera vår egen mat, i stället för att importera mat.
Bild: FRANCISCO NEGRONI NÄRPRODUCE­RAT. Vi har enligt debattören goda förutsättn­ingar för att producera vår egen mat, i stället för att importera mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden