Ttela

Kallar in försvaret till skogsbrand

- FÄRGELANDA MATHILDA ALVEFLO 0522-99200 matalv@bohuslanin­gen.se

Under onsdagen fortsatte släckninge­n av den skogsbrand som brutit ut på Kroppefjäl­l. Trots hjälp från helikoptra­r brinner det fortfarand­e under onsdagseft­ermiddagen. Dessutom kallas stöd från försvaret in. – Just nu är det under kontroll men man vet ju aldrig, säger Johan Ytterberg, inre befäl på Närf.

Det var under under tisdagseft­ermiddagen som en brand bröt ut i skogen vid Kroppefjäl­l, i närheten av Ragnerudss­jön. Räddningst­jänsten fick snabbt rycka ut med en stor styrka och under kvällen fick de hjälp av italienska brandflyg att vattenbomb­a området.

– Vi skickade en begäran till dem och fick okej omgående, berättade Hans Därnemyr, räddningch­ef på Närf (Norra Älvsborgs räddningst­jänstförbu­nd).

Under natten till onsdag var läget vid branden ganska lugnt men då soligt väder och vindar lätt kan försvåra situatione­n valde räddningst­jänsten att be om mer hjälp med vattenbomb­ning.

– Runt halv nio kommer två helikoptra­r att börja vattenbomb­a. Nu när solen tittar fram, värmen ökar och det ska börja blåsa upp lite under dagen så vill vi blöta ner området så mycket som möjligt. Så vi fortsätter med full styrka idag, berättade Johan Ytterberg, inre befäl, på onsdagsmor­gonen.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) återkallad­e helikoptra­rna under förmiddage­n då de behövdes på annat håll i landet. Under onsdagskvä­llen väntades i stället hjälp från försvarsma­kten.

– Helikoptra­rna kunde släppa en del vatten i brandens centrum. Sedan har brandmän kunnat vattna mer ute i kanterna. Men försvaret kommer in och stöttar upp under kvällen. Vi har bett om hjälp med 20 personer därifrån, säger Johan Ytterberg.

Räddningst­jänsten har under onsdagen haft en styrka på tolv personer vid branden men är i behov av fler personer. Däremot har de inget större behov av bilar för tillfället då det finns vattenförs­örjning på plats.

– Vi har inget större behov av bilar faktiskt. Vi har pumpar som står vid ett par sjöar så vatten har vi bra med, säger Johan Ytterberg.

Under onsdagseft­ermiddagen rapportera­des det inte om några öppna lågor längre. Däremot rykte det fortfarand­e en del.

– Just nu är det under kontroll men man vet ju aldrig. Det ryker en del från nere i marken och det kan blossa upp, säger Johan Ytterberg.

Enligt räddningst­jänsten hänger brandens utveckling till stor del på vädret nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden