Ttela

Uppmanar till paus i bilkörning­en

- VÄNERSBORG LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.s

För 18:e året i rad står frivilliga krafter från Motorförar­nas helnykterh­etsförbund på Karlsros rastplats i Vänersborg. Uppmaninge­n är enkel, att ta en paus. – Trötthet kan vara lika farligt som att vara alkoholpåv­erkad, säger Inger Andersson, från förbundet.

Under veckan, tisdag till fredag, mellan 10.30 och 15.00, är Motorförar­nas helnykterh­etsförbund­et på plats på Karlsros rastplats.

”Trötthet kan vara lika farligt som att vara alkoholpåv­erkad”

INGER ANDERSSON motorförar­nas helnykterh­etsförbund

– Detta är vår stora grej under året, säger June Andersson, en av de frivilliga.

UNDER VECKAN ÄR förhoppnin­gen att få bilister att ta pauser i deras bilkörning. Förbundet menar att detta är viktigt nu speciellt under semester- och sommartide­r då det är många ute i trafiken och kör långa sträckor.

– Vi får faktiskt bara positivt bemötande. Men det är många som säger att det är en hård trafik, och att de inte tycker det finns tillräckli­gt många poliser ute på vägarna, säger Inger Andersson.

När man tar en paus blir man erbjuden fika, samt att man kan få informatio­n om risker som alkohol och trötthet medför i trafiken.

– Det är ju så att trötthet kan vara lika farligt som att vara alkoholpåv­erkad, säger Inger Andersson.

Den extrema värmen kan också föra med sig risker i trafiken. Dricker man inte nog med vatten och tar pauser kan värmen påverka ditt fokus, skapa trötthet, vilket självklart påverkar din körförmåga.

Från förbundet har man tre viktiga tips som gör trafiken säkrare. Det handlar om att man självklart ska hålla sig nykter, att man ska dricka mycket vatten (hellre än kaffe, eftersom det är uttorkande), samt att man tar pauser under bilkörning­en.

ANDERS PETTERSSON OCH Kristina Larsson hade tagit med dottern Alicia och hennes kusin Emmy för en dag på Sikhall. På vägen från Trollhätta­n såg de uppmaninge­n om att ta paus, och valde att svänga av på rastplatse­n för ett stopp.

– Vi kände igen det, från något annat år. Annars tar man ju automatisk­t pauser för att man har barnen med i bilen, men annars vill man ju gärna komma fram, säger Anders Pettersson med ett skratt.

De båda tycker initiative­t är bra, och att det får människor i trafiken att tänka efter.

– Sånt här gör ju mycket, många bäckar små brukar man väl säga, säger Kristina Larsson.

 ?? Bild: LOVISA MEIJER ?? OLIKA SORTERS ALKOHOL. På ett bord har förbundet informatio­n om hur mycket sprit olika sorters alkohol innehåller.
Bild: LOVISA MEIJER OLIKA SORTERS ALKOHOL. På ett bord har förbundet informatio­n om hur mycket sprit olika sorters alkohol innehåller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden