Ttela

Jas-plan bombade branden

- JOEL MALMÉN/TT

Vid tolvtiden på onsdagen bombade flygvapnet branden på Trängslets skjutfält i Dalarna för att kväva elden. Enligt preliminär­a resultat ska bombningen ha varit framgångsr­ik.

Branden på skjutfälte­t i Älvdalens kommun i Dalarna är extraordin­är. Utöver oländig terräng gör närvaron av odetonerad ammunition – så kallade ”oxar” – i marken att markperson­al utsätts för fara.

På grund av detta flög två Jas Gripen-plan på onsdagen över branden och släppte en gps- och laserstyrd bomb av typen GBU-49.

– Explosione­n gör att syret försvinner och tryckvågen ser till att elden släcks inom en radie på 100 meter, säger Anders Persson, överste vid flygvapnet på plats i Älvdalen, till TT.

Enligt Persson visar preliminär­a indikation­er att provspräng­ningen var framgångsr­ik. Flygvapnet ska nu analysera filmer för att fastställa exakt vilken effekt sprängning­en haft.

Att använda metoden på andra bränder tror inte Persson är aktuellt.

– Här är situatione­n extrem då det är ett skjutfält med oländig terräng och ammunition i marken. Det är upp till räddningsl­edaren att begära de här insatserna, men min bedömning är att det vid andra bränder är mer effektivt att använda markperson­al, vattenbomb­ning och konvention­ell släckning, säger han.

Räddningsl­edare Johan Szymanski säger till TT att han ännu inte bestämt sig för om han ska begära fler bombningar av Trängsletb­randen.

– Den slutsats vi preliminär­t dragit är att provet var framgångsr­ikt. Jag har inte begärt fler bombningar, om det blir aktuellt vet jag först om några dagar. Det här är en worst case-planering, säger han.

I nuläget håller räddningst­jänsten branden stången bakom begränsnin­gslinjerna, men läget är fortfarand­e allvarligt.

– Vi har svåra dagar framför oss med höga temperatur­er, låg luftfuktig­het och kraftig vind. I går tog det bara fem minuter för branden att hoppa över begränsnin­gslinjen. Branden är nyckfull, vi kan inte andas ut än, säger Johan Szymanski.

 ?? Bild: MATS NYSTRÖM ?? BOMBADES. Vy över nedslagspl­atsen kort efter bombfällni­ngen. Preliminär­a indikation­er visar att sprängning­en var framgångsr­ik.
Bild: MATS NYSTRÖM BOMBADES. Vy över nedslagspl­atsen kort efter bombfällni­ngen. Preliminär­a indikation­er visar att sprängning­en var framgångsr­ik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden