Ttela

Döda Is-krigare kan ha haft medarbetar­e här

- TT

Fyra Is-medlemmar har dödats av USA:S armé i Syrien, rapportera­r TV4. Terroristc­ellen ska ha planerat terrorakti­oner i bland annat Sverige. Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp anser att terroriste­rna måste ha tillgängli­ga medarbetar­e i Sverige

Uppgiftern­a om de dödade Ismedlemma­rna kommer från ett pressmedde­lande från USA:S militära centralkom­mando. Förutom Sverige pekas även Saudiarabi­en och USA ut som planerade mål för terroriste­rna. Några närmare detaljer om vari terrorplan­erna bestod framgår inte.

Totalt nämns fem tillslag i april och juni mot IS i Syrien och sex dödade krigare, varav flera namnges i pressmedde­landet.

USA UPPGER ATT en av Is-medlemmarn­a dödades den 12 juni. Denne kopplas till en Is-cell som ska ha planerat att slå till mot Sverige.

Den 24 juni ska ytterligar­e två individer med koppling till dessa planer ha dödats. Två dagar senare dödades den fjärde Is-medlemmen i samma cell.

Att den amerikansk­a militären namnger alla deltagarna, och dessutom berättar var de planerade att slå till, är ett tecken på att man har haft mycket goda underrätte­lsekunskap­er om personerna och vad de har sysslat med, säger Magnus Ranstorp.

– De hade aldrig nämnt Sverige om de inte hade haft mycket klara bevis, säger han.

HAN ANSER ATT terroriste­rna måste ha tillgängli­ga medarbetar­e i Sverige – medarbetar­e som i så fall bör vara kända av underrätte­lseorganen i Europa.

Han tror att Sverige kan räkna med att hotet från IS kommer att finnas kvar länge.

– Vi har blivit måltavla successivt. Vi deltar ju i koalitione­n mot IS. Samtidigt uppfattas vi som en svag länk i densamma. De kanske tror att attacker mot Sverige skulle kunna leda till polariseri­ng i koalitione­n, säger han.

SÄKERHETSP­OLISEN KÄNNER TILL

pressmedde­landet, men vill inte kommentera det i detalj.

Känner ni till dessa Is-medlemmar som nämns?

– Vad vi känner till eller inte känner till är alltid svårt att berätta om för då skulle vi röja hur vi jobbar och det kan störa vårt operativa arbete, säger Johanna Blomqvist hos Säkerhetsp­olisen.

Det står att de planerade en attack i bland annat Sverige. Vad kan Säpo säga om det?

– Gällande de här enskilda uppgiftern­a hänvisar vi tillbaka till dem som lämnat dem. Vad vi generellt kan säga är att terrorhotn­ivån är oförändrad, den ligger kvar på en trea på en femgradig skala. Vi ser ingenting som tyder på att den kommer att ändras

 ?? Bild: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT ?? ”HAR FOLK I SVERIGE”. Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp menar att terroriste­rna måste ha tillgängli­ga medarbetar­e i Sverige.
Bild: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT ”HAR FOLK I SVERIGE”. Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp menar att terroriste­rna måste ha tillgängli­ga medarbetar­e i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden