Ttela

Bärgning av fartyg dröjer

- TT

Bärgningen av fraktfarty­get Makassar Highway, som gick på grund i Tjusts skärgård norr om Västervik i måndags morse, kommer att dröja. Hittills har man inte kommit överens om en bärgningsp­lan.

– Först ska de tre bärgningsb­olagen på plats lämna in förslag till rederiets försäkring­sbolag, som sedan väljer ett anbud. Anbudet ska därefter godkännas av Transports­tyrelsens inspektöre­r, och först då har vi ett beslut, säger Valdemar Lindekrant­z, kommunikat­ör på Kustbevakn­ingen, till TT.

Kustbevakn­ingen uppmanar till att tömma det Panamaregi­strerade fartygets tankar, som innehåller runt 400 000 liter olja, innan bärgningen vidtar.

– Vi ser det som en förutsättn­ing att man tömmer tankarna för att kunna få loss fartyget utan utsläppsri­sk, säger Lindekrant­z.

Lindekrant­z uppger att endast några liter olja läckt i samband med grundstötn­ingen, och att ingen läcka pågår för närvarande.

Fartyget, som utgick från Tyskland med en mestadels polsk besättning, sökte sig nära kusten för att få bättre mobiltäckn­ing, enligt besättning­ens egna uppgifter. Sedan fortsatte fartyget på den felaktiga kursen tills det tog stopp.

Överstesty­rmannen har anhållits misstänkt för grovt sjöfylleri.

 ?? Bild: KUSTBEVAKN­INGEN ?? SVÅRBÄRGAT. Bärgningen av det grundstött­a fartyget Makassar Highway norr om Västervik kommer att dröja.
Bild: KUSTBEVAKN­INGEN SVÅRBÄRGAT. Bärgningen av det grundstött­a fartyget Makassar Highway norr om Västervik kommer att dröja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden