Ttela

Fler söker på värmesjukd­omar

- ANNA LINDBERG/TT

Värmebölja­n fortsätter. På 1177 Vårdguiden märks det genom att antalet sökningar på värmeslag, uttorkning och andra värmerelat­erade sjukdomsti­llstånd har ökat med flera hundra procent jämfört med i fjol. Men intresset för fästingbet­t har minskat.

1177 Vårdguiden­s sommarstat­istik visar att sajtens texter om värmeslag hade 37301 sidvisning­ar mellan den 1 och 22 juli, att jämföra med 7 815 sidvisning­ar under samma period i fjol. Det är en ökning med 377 procent.

Även antalet sidvisning­ar av texter om uttorkning är betydligt fler i år än förra året – de har ökat från 5 176 till 18 740, det vill säga med cirka 260 procent.

– Det är betydligt fler. Förra sommaren var mycket kyligare, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden, och tillägger:

– Det är en indikation på att denna form av problemati­k är betydligt mer omfattande i år, vilket inte är så himla konstigt eftersom det är betydligt varmare. Väderleken är annorlunda i år och då påverkas vi människor annorlunda.

SIDVISNING­AR AV TEXTER som handlar om algförgift­ningar har ökat med hela 980 procent – från 890 förra sommaren till 9612 denna sommar.

– Det skulle kunna ge en indikation på att det är mer algblomnin­g än förra året – eller att det är precis likadant, men att man har badat mer i år och då noterat dem mer.

Samtidigt visar statistike­n att antalet sidvisning­ar av artiklar om Statistike­n visar antal sidvisning­ar för olika texter på 1177.se under perioden från den 1 juli till den 22 juli 2017 respektive 2018. * Värmeslag * Vätskebris­t och uttorkning hos barn * Uttorkning * Barns törst och vätskebeho­v Källa: fästingar är 68 procent färre i år än förra året.

– Fästingar gillar inte den värme som råder nu. Det är en dålig sommar om man är en fästing.

Hur många som faktiskt har sökt vård för de värmerelat­erade symptomen saknar 1177 Vårdguiden siffror för.

STAFFAN GULLSBY understryk­er vikten av att använda sunt förnuft i värmen. För att minska risken för att drabbas av värmeslag, uttorkning och annat bör man se till att dricka mycket, använda solskyddsf­aktor – och undvika alkohol.

– Förutom att alkohol påverkar omdömet är den uttorkande. Det är inte så bra. Sitter man dessutom och släcker törsten med alkohol varje kväll ökar risken för missbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden