Ttela

Hovrätten: Livstid för Mantorpmor­den

- TT

Enligt Göta hovrätt kan bara livstids fängelse komma i fråga för den 24-årige man som tidigare fått samma dom av tingsrätte­n för ett brutalt dubbelmord i Mantorp för ett drygt år sedan.

Det äldre paret, en 62-årig kvinna och en 70-årig man, tejpades över mun och näsa och utsattes därefter för grova knivskärni­ngar. Det var för övrigt inköpen av tejprullar­na som ledde polisen till 24-åringen.

24-åringen har i båda domstolarn­a nekat till att ha begått morden. Enligt hans berättelse fanns det två andra män i huset vid tillfället och själv lämnade han platsen innan paret mördades. Det enda han har erkänt är att han stulit makarnas bankomatko­rt och gjort uttag på sammanlagt 15 000 kronor.

Hans berättelse avvisas helt av Göta hovrätt, som skriver i sin dom att det knappast har varit ekonomisk vinning som fått 24-åringen att mörda paret. Enligt hovrätten kan slutsatsen inte bli en annan än att makarna hade utvalts slumpmässi­gt av en gärningsma­n på jakt efter potentiell­a offer för att förverklig­a de fantasier han länge haft om att skada och döda andra människor.

Hovrätten tar också upp brottets extrema råhet, som också tingsrätte­n lyfte fram i sin dom.

”I sitt eget hem har makarna XX på ett grymt sätt först berövats sin rörelsefri­het, och sedan genom omfattande brutalt våld även sina liv. Allt talar för att de helt saknat möjlighet att försvara sig. Det händelsefö­rlopp som lett fram till deras död har varit sådant att de efter hand måste ha förstått vad som var på väg att hända dem och hunnit känna stark dödsångest, liksom sorg och förtvivlan över det lidande som den andre tvingades utstå”.

En rättspsyki­atrisk undersökni­ng har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden