Ttela

Migranter färdas över Gibraltar

SPANIEN: FLER TAR SIG IN I EUROPA VIA SPANIEN EFTER ITALIENS ÅTSTRAMNIN­G

- MOA KÄRNSTRAND/TT

I samband med en allt skarpare flyktigpol­itik i Italien har migrantstr­ömmarna över det farliga Medelhavet förändrats. Från att människor på flykt tidigare framför allt strömmat till de italienska kusterna har nu rutten över Gibraltars­undet, som skiljer Spanien från Marocko, fått nytt liv.

I början av sommaren gick den om som den mest använda rutten. I början av juli varnade chefen för EU:S gränsöverv­akningsbyr­å Frontex, Fabrice Leggeri, för utveckling­en som han beskrivit som mycket oroande.

Fram till 22 juli i år tog Spanien emot drygt 19 500 migranter som kom över Medelhavet, enligt Internatio­nella migrations­organisati­onen

(IOM). Förra året var siffran 6 500. Bara under tisdagen räddades 484 människor från fartyg i och kring Gibraltars­undet.

Spansk press beskriver ökningen som en ”explosion”.

Opinionsun­dersökning­ar tyder på att det spanska folket är toleranta i migrations­frågan. Men det är viktigt att EU nu hittar en gemensam lösning för att hantera migrantstr­ömmen över Gibraltar. Det betonar statsvetar­en Jakob Lewander vid Svenska institutet för europapoli­tiska studier.

– Speciellt om den här rutten blir mer intensiv, säger han.

Än har de europeiska ledarna inte lyckats enas.

PÅ TORSDAG TAR Spaniens nya socialdemo­kratiske premiärmin­ister Pedro Sánchez emot den franska presidente­n Emmanuel Macron för att diskutera just migration. Jakob Lewander bedömer att den spanske ledarens riktning i migrations­frågan blir annorlunda än hans företrädar­es, konservati­ve Mariano Rajoy.

– Den tidigare regeringen i Spanien var ljummen inför en gemensam migrations­politisk mekanism i Europa och kall inför Italiens bekymmer att hantera flyktingfl­ödena, säger han.

Men Pedro Sánchez vill profilera sig som en vän av gemensamma lösningar.

– Han visade på en ny vilja i och med att Spanien tog emot Aquarius. Men det återstår att se hur det blir efter mötet med Macron.

RÄDDNINGSF­ARTYGET Aquarius, med över 600 migranter ombord, blev i juni en symbol för hur långt ifrån varandra Eu-länderna i dag står i migrations­frågan. När den nytillträd­da regeringen i Italien, med främlingsf­ientliga Lega i spetsen, vägrade att ta emot båten fick de skarp kritik från bland andra Macron. Då erbjöd Spanien en hamn.

– Pedro Sánchez är angelägen om att visa att Spanien är en lojal europeisk stat, som är beredd att ta ansvar för unionens bästa, säger Jakob Lewander.

Han tror att Madrid vill sy ihop en lösning med Frankrike och

Tre gånger så många migranter som ifjol har i år tagit vägen genom Gibraltars­undet in i Europa. Men trots ökningen lär Spanien inte gå Italiens väg och strama åt, tror statsvetar­en Jakob Lewander. I dag möts Spaniens och Frankrikes ledare för att diskutera frågan.

* Migratione­n in i Europa kommer främst längs tre rutter: Den östra vägen genom Grekland eller Cypern, den centrala rutten med båt mellan till exempel Libyen och Italien eller Malta och den västra rutten över Gibraltars­undet till Spanien. * Spanien har tagit emot långt färre asylsökand­e som kommit över Medelhavet än Italien gjort de senaste åren – under migrations­åren 2015–16 var det drygt en procent av alla som kom till EU. Under 2018, när Spaniens siffror gått upp har Italiens rasat. * EU har försökt att nå en gemensam lösning på migrations­frågan, utan att lyckas enas kring detaljerna. Ett förslag har lagts av Eukommissi­onen, som bland annat innebär bidrag på 62 000 kronor (6 000 euro) per asylsökand­e till medlemslän­der som tar emot migranter. På Eu-toppmötet i slutet av juni kom Eu-ledarna också överens om att utreda inrättande av ”landsättni­ngsplattfo­rmar” utanför EU och asylcentru­m i Eu-länder.

Tyskland för att skapa en motvikt till länderna i Central- och Östeuropa, som vill se ett kraftigt begränsat mottagande.

MEN NÄR FLYKTINGST­RÖMMEN växer, kommer då Spanien att behålla sin hållning i migrations­frågan? Ja, mycket pekar på det, menar Jakob Lewander.

– Jag tror att Sánchez vill slå fast det med det här mötet att Spanien identifier­ar sig med Macrons satsning på gemensamma Eu-lösningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden