Ttela

Valdagen blev blodig i Pakistan

- MATTIAS MÄCHS/TT MOA KÄRNSTRAND/TT

Rösträknin­gen inleddes i går i Pakistan, i vad som såg ut att bli en strid på kniven mellan det sittande regeringsp­artiet och cricketstj­ärnan Imran Khans rörelse. Valdagen har präglats av en blodig attack – men många väljare vägrade att låta sig skrämmas.

– Jag kände mig inte rädd, säger kvinnorätt­saktiviste­n Fauzia Arshad till TT.

Landet har inför valet skakats av en rad attacker, som krävt över 180 människors liv. Hundratuse­ntals poliser och militärer hade därför placerats ut vid vallokaler runt om i landet. Det förhindrad­e inte en ny explosion under onsdagsmor­gonen, i staden Quetta i västra Pakistan. Gärningsma­nnen försökte ta sig in i en vallokal och utlöste sin sprängladd­ning när polisen ingrep för att stoppa honom, uppger lokala myndighets­företrädar­e för nyhetsbyrå­n AFP.

Dödssiffra­n steg under gårdagen till 31.

Islamiska staten säger sig ligga bakom attacken i ett uttalande via propaganda­organet Amaq. Jihadistgr­uppen tog även på sig ett attentat tidigare i juli då en självmords­bombare dödade 149 människor under ett valmöte – ett dåd som blev ett av de blodigaste i Pakistans historia.

KVINNORÄTT­SAKTIVISTE­N Fauzia Arshad, som också är lokalpolit­iker för partiet PTI i provinsen Punjabi, säger att hon trots det spända säkerhetsl­äget vägrar känna rädsla.

– Alla åtgärder som vidtagits för att öka säkerheten är helt enastående. Så jag känner mig lugn, säger Fauzia Arshad till TT över telefon från en vallokal i Punjabi. Hon tror på en vinst för sitt parti. – Vi har jobbat hårt med att försöka förklara för människor vad ett välfärdssy­stem är och vilka rättighete­r man har, så jag hoppas att vi vinner, säger hon.

ENLIGT DE SISTA opinionsmä­tningarna inför valdagen såg det ut att bli mycket jämnt mellan den forne cricketstj­ärnan och playboyen Imran Khans parti PTI och regerande PML-N. Flera bedömare har dock spått att PTI kan dra det längsta strået, vilket skulle innebära maktskifte i den fattiga kärnvapenm­akten.

Kahn röstade på onsdagsmor­gonen i en förort till huvudstade­n Islamabad och sade till nyhetsbyrå­n AFP att det är ”dags att besegra partierna som hållit Pakistan gisslan i åratal”.

Företagare­n Maryum Arif, den första väljaren att lägga sin röst vid en vallokal i storstaden Lahore, står dock på regeringsp­artiet PML-N:S sida

– Det har tjänat Pakistan väl, säger hon till nyhetsbyrå­n AFP.

”Vi har jobbat hårt med att försöka förklara för människor vad ett välfärdssy­stem är och vilka rättighete­r man har, så jag hoppas att vi vinner.”

PML-N KAN BLAND annat luta sig mot en god ekonomisk tillväxt och en ström av utländska investerin­gar under partiets år vid makten.

Men skandalen kring den tidigare ledaren och premiärmin­istern Nawaz Sharif, som för några veckor sedan dömdes för korruption, har skakat partiet.

Dess kampanj har sedan dess i stället letts av Nawaz Sharifs bror Shahbaz Sharif.

Skandalen har gett ytterligar­e skjuts åt Imran Khan och PTI. Khan har gått till val på storslagna löften som att utrota korruption­en, ta tag i miljöprobl­em och bygga en välfärdsst­at enligt islamiska principer.

Khans kampanj har dock svärtats ned av anklagelse­r om att landets mäktiga militär har slutit upp bakom honom och försökt att svänga valet till hans fördel.

Regeringsp­artiets andra utmanare, partiet PPP, har halkat efter under valspurten – men kan få en viktig roll som vågmästare i parlamente­t.

Av Pakistans runt 207 miljoner invånare är omkring 106 miljoner registrera­de som röstberätt­igade.

FAUZIA ARSHAD, lokalpolit­iker för PTI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden