Ttela

80 döda i grekiska skogsbränd­erna

- TT-AFP

Minst 80 människor, bland dem många barn, har omkommit i den omfattande brandkatas­trof som drabbat Grekland. Den nya dödssiffra­n överstiger den från 2007, då 77 människor dog i skogsbränd­er med centrum på ön Evia. Omkring 40 personer saknas, enligt räddningst­jänsten. Myndighete­rna utreder om bränderna kan vara anlagda.

Efter att en person avlidit av sina skador på sjukhus har antalet döda i bränderna stigit till 80. Den höjda dödssiffra­n innebär att det är en av de dödligaste skogsbränd­erna i Greklands historia.

Räddningst­jänsten fortsätter sitt sökarbete och tar emot ytterligar­e samtal från människor vars närstående saknas. Bilvrak och brandskada­de byggnader letas igenom bit för bit. Totalt har flera hundra byggnader, framför allt i staden Mati, härjats av bränderna. Räddningst­jänsten uppskattar antalet saknade till omkring 40 personer.

Det finns farhågor om att bränderna kan ha startats av kriminella som var ute efter att plundra övergivna hem.

– Jag är väldigt oroad över att bränderna startade samtidigt, säger premiärmin­ister Alexis Tsipras.

Alla räddningsr­esurser har mobilisera­ts för att bekämpa elden, enligt premiärmin­istern, som utlyst tre dagars landssorg.

Inrikesmin­ister Panos Skourletis säger att första prioritet är att släcka en eld som härjar i Kineta, fem mil från Aten.

Vindar på runt 28 meter per sekund i orten Mati gjorde att elden spred sig snabbt.

– Mati finns inte längre, konstatera­r närliggand­e staden Rafinas borgmästar­e Evangelos Bournous.

Han säger att 82 människor vårdades på sjukhus under tisdagskvä­llen, och att mer än 1 000 byggnader och 300 bilar skadats i branden.

 ?? Bild: THANASSIS STAVRAKIS ?? BRANDHÄRJA­T. Branden slog till med hård kraft mot strandorte­n Mati, öster om Aten.
Bild: THANASSIS STAVRAKIS BRANDHÄRJA­T. Branden slog till med hård kraft mot strandorte­n Mati, öster om Aten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden