Ttela

Sofia vågade leta upp sin barndomsid­yll

LITTERATUR: SKREV BOK OM RESAN TILL CAP D’AIL

-

Att det skulle bli en författare av konstnären och bildlärare­n från Vänersborg var aldrig givet. Men efter att hon för några år sedan drabbats av utbrändhet, gav det Eu-finansiera­de projektet Omstart henne en knuff i en ny och spännande riktning.

– De uppmuntrad­e alla mina idéer på kreativa projekt och det ledde fram till att jag började skriva, berättar Sofia.

EFTER TVÅ LÄROBÖCKER i ämnet Bild hade sedan en tanke om nästa projekt slagit rot i hennes hjärta och tack vare intäkterna från läroböcker­na var Thelin Förlag genast med på noterna.

– Jag visste redan sedan tidigare vad den nya boken skulle handla om, fortsätter Sofia och stryker med handen över senaste tillskotte­t i sin litterära katalog.

Det är varmt och soligt, så vi sitter ute i bostadsrät­tsförening­ens trädgård. Vi befinner oss mitt i centrala Vänersborg, men här växer vinrankor och det finns såväl grill som soldäck (”Dansgolvet” kallat) och gott om sittplatse­r. En mycket passande inramning med tanke på vad ”Madame, you were very lucky – Resan till Cap d’ail” handlar om.

Har du barndomsmi­nnen som du bevarat som juveler i ett låst smyckeskri­n närmast hjärtat? Då vet du hur Sofia Rhedin kände sig när hon, efter lång tvekan, vågade ta steget att återvända. Till Cap d’ail på franska Rivieran, där hon tillbringa­de många somrar som barn.

NÄR SOFIA VAR liten brukade hon och hennes föräldrar varje sommar resa dit. Till Cap d’ail. Och de bodde alltid på samma ställe, på Madame Bogliaris lägenhetsh­otell.

– Allt var väldigt idylliskt, det var lyckliga somrar. Just därför har jag inte riktigt vågat åka tillbaka. Jag var rädd att bli besviken om det inte skulle kännas likadant som när jag var liten.

2016 kände hon dock att hon var redo att åka tillbaka med målet att skriva en reseskildr­ing med tillbakabl­ickar och minnen även från barndomens resor.

Med en interrailb­iljett på fickan gav hon sig iväg och drabbades av

 ??  ??
 ??  ?? RUTINERAD DEBUTANT. Efter två läroböcker i ämnet bild har Sofia Rhedin nu romandebut­erat med självbiogr­afiska ”Madame, you were very lucky – Resan till Cap
RUTINERAD DEBUTANT. Efter två läroböcker i ämnet bild har Sofia Rhedin nu romandebut­erat med självbiogr­afiska ”Madame, you were very lucky – Resan till Cap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden