Ttela

Jakten på Euro

FOTBOLL: SVENSKA KLUBBAR SÖKER SPORTSLIG OCH EKONOMISK FRAMGÅNG

-

I fjol visade Östersund att ett svenskt lag kan gå långt i Europa League – och tjäna miljonbelo­pp. Nu jagar Djurgården, AIK och Häcken miljonerna som kan betyda mycket för ett allsvenskt lag. – Det är klart att det kan förändra enormt, säger Djurgården­s sportchef Bosse Andersson.

Att spela i Europa är inte bara en sportslig seger. Det ger rejält klirr i kassan också.

FÖR MALMÖ FF, som spelade Champions League för ett par år sedan, gav hela äventyret omkring 200 miljoner. Men även Europa League kan inbringa en hel del pengar. Östersunds Europa Leagueresa förra säsongen, som tog slut i sextondels­finalen mot Arsenal, gav drygt 50 miljoner kronor bara i prispengar.

– Självklart handlar det om stora pengar, men det är ganska tufft att nå gruppspel och det är först där de stora pengarna finns. Vi vet att går vi vidare från den här rundan kan vi möta Bordeaux och sen är det ytterligar­e en runda, så det är en lång väg att vandra, säger Bosse Andersson.

DJURGÅRDEN GÅR IN i den andra kvalomgång­en mot ukrainska FK Mariupol, där även AIK (Nordsjälla­nd) och Häcken (Leipzig) återfinns efter avancemang från den första kvalrundan.

Avancemang till gruppspele­t är värt omkring 40 miljoner – lyckas man skrapa ihop någon seger eller ett kryss i gruppspele­t blir potten ännu högre. Och så tillkommer pengar från den så kallade marknadspo­olen.

– Det är ju minst 50 miljoner totalt (vid gruppspel) och det är ju en ganska stor del av vår omsättning, säger Andersson.

För Djurgården, som enligt An-

 ??  ?? SATSAR. Djurgården­s sportchef Bosse Andersson och lagets tränare Özcan Melkemiche­l på träningen inför Europa
SATSAR. Djurgården­s sportchef Bosse Andersson och lagets tränare Özcan Melkemiche­l på träningen inför Europa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden