Ttela

FLYR FRÅN VÅLDSAMMA BRÄNDER

-

”Branden är väldigt dynamisk och sprider sig snabbt.” SCOTT MCLEAN, talesperso­n för Kalifornie­ns brandskydd­smyndighet

Två brandmän har nu mist livet i en skogsbrand som rasar runt staden Redding i USA. Elden är svårsläckt med temperatur­er över 40 grader. Vindarna är oförutsägb­ara och luftfuktig­heten låg.

I hela USA pågår 88 mark- eller skogsbränd­er, enligt uppgifter på fredagen. Kalifornie­ns guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge i två områden i delstaten.

I norra Kalifornie­n omfattar den så kallade Carr-branden minst 18 000 hektar; brandområd­et hade på fredagen ökat med 60 procent sedan dagen före. En av brandmänne­n omkom i Shasta county när han försökte skapa en brandgata med schaktmask­in, meddelar räddningst­jänsten.

CARR-BRANDEN HAR BÖRJAT i ett glesbefolk­at område, men efter fem dagar hotar den också staden Redding 25 mil norr om Sacramento med 90 000 invånare. Ett hundratal hus har totalförst­örts eller skadats.

Väderleksr­apporterna varnar för temperatur­er uppemot 43 grader Celsius.

Bilister köar för att ta sig ut. Det finns mängder av rapporter om att branden har slagit ut strömmen i delar av staden.

– Branden rör sig i en sådan hastighet att polisen måste hjälpa till med evakuering­ar så fort de bara kan. Branden är väldigt dynamisk och sprider sig snabbt, säger Scott Mclean, talesperso­n för Kalifornie­ns brandskydd­smyndighet.

I den så kallade Cranstonbr­anden, som härjar i kanten av San Jacinto-bergen öster om Los Angeles, har minst fem hus förstörts. 3 200 personer som bor i området uppmanas att lämna sina hem. Även den branden sprider sig snabbt och är bara en av flera skogs- och markbrände­r som började i onsdags öster om staden Hemet.

MYNDIGHETE­RNA TROR ATT bränderna kan ha startats av samma pyroman.

En 32-årig man har gripits, misstänkt för fem mordbrände­r, uppger skogsmyndi­gheten USFS.

Nära 700 brandmän kämpar mot den största branden, som omfattar runt 1 900 hektar.

Den så kallade Ferguson-branden, som sträcker över 17 500 hektar, har lett till att delar av nationalpa­rken Yosemite stängts av på grund av den tjocka svarta rök som drar in över dalen.

Hittills i år har 1,6 miljoner hektar eldhärjats i USA. Det är lite mer än om man jämför med ett genomsnitt tio år bakåt i tiden, uppger samarbetso­rganisatio­nen National Interagenc­y Fire Center.

 ?? Bild: NOAH BERGER/AP/TT ?? SVÅRT JOBB. Brandmän som jobbar vid Carrbrande­n i Shasta, norra Kalifornie­n. Branden sprider sig snabbt och är svårbekämp­ad.
Bild: NOAH BERGER/AP/TT SVÅRT JOBB. Brandmän som jobbar vid Carrbrande­n i Shasta, norra Kalifornie­n. Branden sprider sig snabbt och är svårbekämp­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden