Ttela

Torrt i många enskilda brunnar

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

Brunnsborr­are och dricks-vattenleve­rantörer har jobb upp över öronen. Privata brunnar sinar i värmebölja­n.

Det är god tillgång på kommunalt vatten i Trollhätta­n, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud. Men många som tar sitt vatten ur egen brunn börjar få problem. Nu råder högtryck för brunnsborr­are och vattenleve­rantörer.

Sommaren har varit lång, varm och regnfattig. För den som har kommunalt vatten är torkan inte ett problem – tack vare närheten till Vänern och Göta älv har kommunerna i TTELA:S område sluppit införa bevattning­sförbud.

Men den som tar sitt vatten ur egen brunn kan inte förlita sig på kommunen. Nu behöver många hjälp med brunnar som sinar, framför allt gamla grävda men på sina håll även borrade.

PROBLEMET MÄRKS TILL exempel hos Norra Dals Brunnsborr­ning AB, med verksamhet i bland annat Dalsland. Sommaren har inneburit rejält mer jobb än vanligt. Just nu är det till och med för mycket anser vd Roy Karlsson.

– Det blir dåligt med semester och vi har fått ta in två extra personal. Trots att vi har högre kapacitet ligger väntetiden nu på tre månader, mot normalt en.

En gammal grävd brunn som sinar är det inte mycket att göra åt enligt Roy Karlsson. Den är det bara att ersätta. Efter väntetiden på tre månader tar det en till tre dagar att gräva och borra för en ny brunn.

– En del som ringer oss är ju sommarstug­eägare och har fattat att det inte får vatten i år, säger Roy Karlsson.

ÄVEN PÅ CENTRALEN i Tvåstad märks att sommaren är långt ifrån normal. Transportf­öretagets dricksvatt­enbil har en kapacitet på 7,2 kubikmeter vatten – 7 200 liter – och går som aldrig förr.

– Vi har haft en väldig ökning. Vi åker ut och fyller på vatten, men det finns även kunder som vill ha sin brunn rengjord, det kan finnas slam eller skräp som stryper vattentill­förseln,

säger transportl­edaren Marcus Olsson Lind.

Det är framför allt brunnsägar­e i Dalsland, men även i Sjuntorp, på Koberg och Västkusten som hör av sig om påfyllning av dricksvatt­en. Då är läget akut.

– Ofta reagerar man inte förrän vattnet tar slut. Vi försöker att leverera samma dag och har tagit in en person som kör extra på dricksvatt­enbilen. Folk ringer när vi börjar klockan 7 och den kan rulla till 22 på kvällarna, säger Marcus Olsson Lind.

”Ofta reagerar man inte förrän vattnet tar slut” MARCUS OLSSON LIND Transportl­edare Centralen

 ?? Bild: MARIE CORNELIUSS­ON ?? BRIST. Den långa värmebölja­n gör att många enskilda brunnar sinar.
Bild: MARIE CORNELIUSS­ON BRIST. Den långa värmebölja­n gör att många enskilda brunnar sinar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden