Ttela

Sålde huset för att resa över världen

VÄRLDSRESE­NÄR: ORVAR HAR REST I ÖVER 70 LÄNDER – PÅ MOTORCYKEL Har du någonsin känt för att bara packa en väska och dra iväg? Det gjorde Orvar Eliasson från Trollhätta­n, som i sex år rest över hela världen på sin motorcykel.

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

NYHETER: Orvar Eliasson har rest i över 70 länder – på motorcykel. Nu är han hemma i Trollhätta­n.

Trollhätta­n, en plats där Orvar Eliasson inte har spenderat särskilt mycket tid det senaste. För 14 månader sedan drog han iväg med motorcykel­n på sin blott andra långresa, en resa som avslutades för ett par veckor sedan och tog honom hela vägen hemifrån Trollhätta­n till Nya Zeeland och tillbaka.

DET HELA BÖRJADE med att den tidigare krögaren mitt under husrenover­ingen kom på andra tankar.

– En kväll satt jag i huset och tänkte ”nej, nu skiter jag i det här”. Sedan bestämde jag mig för att sälja huset i Björndalen och sticka iväg, säger han.

Då bar det av till Nordamerik­a, en resa som över två år tog honom till ställen som Alaska, Chile samt kors och tvärs över USA.

– Folk frågar mig alltid varför jag gör det, och då brukar jag svara ”varför inte?”. Man ser det på tv och det klickar till i huvudet för att man vill uppleva det själv, och det är bara att göra det, säger Orvar Eliasson och fortsätter:

– Efter ett år, på väg till Buenos Aires, så bestämde jag mig för att om jag kunde korsa Nord- och Sydamerika så kunde jag lika gärna åka över hela världen.

Orvar lämnade Trollhätta­n i början av förra sommaren och satte kurs mot Bulgarien. Från Bulgarien for han sedan genom Turkiet, Georgien, Armenien, Iran, Turkmenist­an, Uzbekistan, Tajikistan, Kirgizista­n, Ryssland, Mongoliet, Kina, Tibet, Laos, Kambodja, Thailand, Malaysia och sedan Nya Zeeland. Därefter, efter en tur genom Australien, vände han hem. Den gången genom Östtimor, Indonesien och Malaysia innan han flög till Amsterdam och sedan körde upp till Trollhätta­n.

– Det var helt fantastisk­t. Varje plats är ju speciell, men sett till vägar var Mongoliet något extra eftersom att det i princip bara är just vägar och knappt någon infra-

”Jag har mött människor som lever i fattigdom men som ändå känner stolthet och visar upp en hjälpsamhe­t som är helt otrolig”

ORVAR ELIASSON

struktur. En dag drog jag och några vänner iväg på en utflykt till östra Mongoliet, efter att ha kört och kört kollade vi till slut på varandra och sa ”we’re fucking lost”, säger Orvar och skrattar.

TROTS ATT HAN var ute i över ett år klarade han sig ganska lindrigt undan problem med sin motorcykel.

– Det enda var väl att kedjan gick i Kambodja, och där finns liksom inga reservdela­r. Då fick jag lifta med en lastbil i sju mil, och lyckades tack vare internet få tag i två personer från Tajikistan som efter många turer lyckades fixa en ny kedja till Kambodja, säger han.

EFTER SEX ÅR som världsrese­när har Orvar Eliasson sett platser som många bara drömmer om, och tack vare möten med människor från alla möjliga kulturer känner han sig i dag mer ödmjuk än tidigare.

– Ödmjuk framför allt för det vi har i Sverige. Alla förstår inte hur bra vi har det jämfört med människor på många andra ställen i världen. Jag har mött människor som lever i fattigdom men som ändå känner stolthet och visar upp en hjälpsamhe­t som är helt otrolig. Folk över hela världen är i genomsnitt väldigt trevliga, säger han.

VÄL HEMMA SKA han hålla en del föredrag om sina resor samt träffa vänner och familj. Men i september bär det återigen av, den här gången till Sydamerika.

– Jag startar i Chile. Sedan runt i Sydamerika, men kanske främst Brasilien. Efter det bär det av till Kalifornie­n och hela vägen upp till Alaska, säger han.

För den som vill ge sig iväg på en liknande resa har Orvar Eliasson bara ett råd:

– Packa, åk, och fundera inte för länge på det. Då kommer du inte iväg.

 ??  ?? HEMMA IGEN. Orvar Eliasson är hemma från en 14 månader lång motorcykel­resa som tagit honom över stora delarav världen. I september bär det av igen.
HEMMA IGEN. Orvar Eliasson är hemma från en 14 månader lång motorcykel­resa som tagit honom över stora delarav världen. I september bär det av igen.
 ?? Bild: GABRIEL ANDERSSON ??
Bild: GABRIEL ANDERSSON
 ?? Bild: ORVAR ELIASSON ?? BIKER-BRÖLLOP. I Malaysia blev Orvar och hans kumpaner inbjudna till ett biker-bröllop.
Bild: ORVAR ELIASSON BIKER-BRÖLLOP. I Malaysia blev Orvar och hans kumpaner inbjudna till ett biker-bröllop.
 ?? Bild: PRIVAT ?? PÅ MOTORVÄGEN I TIBET. I bakgrunden skymtar den väldiga bergskedja­n Himalaya. ”Kallt som fan”, enligt Orvar.
Bild: PRIVAT PÅ MOTORVÄGEN I TIBET. I bakgrunden skymtar den väldiga bergskedja­n Himalaya. ”Kallt som fan”, enligt Orvar.
 ?? Bild: ORVAR ELIASSON ?? SÄKERHETSR­UTINER. Orvars motorcykel lastas på en passagerar­färja som ska ta honom från Indonesien från Malaysia. Cykeln fick åka på taket.
Bild: ORVAR ELIASSON SÄKERHETSR­UTINER. Orvars motorcykel lastas på en passagerar­färja som ska ta honom från Indonesien från Malaysia. Cykeln fick åka på taket.
 ?? Bild: ORVAR ELIASSON ?? ÖGONGODIS. Vägen upp till staden Ushguli i Georgien bjöd på en fantastisk utsikt.
Bild: ORVAR ELIASSON ÖGONGODIS. Vägen upp till staden Ushguli i Georgien bjöd på en fantastisk utsikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden