Ttela

Kapitalint­ensiv kommunism från Kina

- GUSTAV JUNTTI Liberala nyhetsbyrå­n

KINA. Ledarna för Brics-länderna – en gruppering bestående av Brasilien, Ryssland, Indien, China och Sydafrika – möttes denna vecka i Johannesbu­rg. Även Turkiet och 19 afrikanska länder deltog på mötet. Bland annat avhandlas hur USA:S handelshin­der och ett tullkrig ska hanteras.

Inför mötet har Kinas president Xi Jinping rest runt i Afrika, där Kina länge har varit världens ledande investerar­e. Vid milleniesk­iftet uppgick den bilaterala handeln mellan Kina och Afrika till 10 miljarder dollar. 2014 var den siffran 220 miljarder dollar. Och när Jinping kom till Sydafrika meddelade han att de avser investera ytterligar­e 14 miljarder dollar i landet.

Detta är en del av Kinas långsiktig­a strategi att ”återuppliv­a den kinesiska nationen”, som Jinping formulerat det. Institutio­nellt svaga stater med skröpliga ekonomier är perfekt grogrund att plantera Kinavänlig­a tankefrön i.

FÖR DET ÄR så Kinas miljarder ska betraktas. Afrika är ett viktigt instrument för Kina att experiment­era med nya strategier och metoder för hur geopolitik, infrastruk­tur och handel ska användas för att stärka ställninge­n på den globala spelplanen.

Därtill finns det i Afrika många av de grundlägga­nde resurser som Kina behöver för att bygga upp sin tekniska och militära förmåga, exempelvis de metaller som krävs i moderna bilbatteri­er samt stora mängder olja.

Kina har ställt om sitt fokus för framtida tillväxt, från inhemsk konsumtion till varuexport av allt från bilar till telefoner. I Afrika har kinesiska företag funnit snabbt växande konsumentm­arknader att skeppa produkter som västvärlde­n inte efterfråga­r.

MEN DET ÄR inte bara i Afrika som Kina använder pengar för att få geopolitis­kt inflytande. Man har lovat 14 miljarder dollar till kärnkrafts­investerin­gar i Argentina. Till Tibets torra högplatåer investerar man i regnkamine­r som stimulerar bilandet av regnmoln, samtidigt som kinesiska statskonso­rtier bygger dammar nedanför platåerna för att säkra nya källor för medelklass­ens växande efterfråga på flaskvatte­n.

Det kan verka lovvärt att länder sätter sig ner för att mota protektion­ism. Men bakom Kinas fina ord om ökad handel och mer utbyte, ligger Xi Jinpings stormaktsa­mbitioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden