Ttela

Gör som Theresa May säger

BREXIT. Åtta månader. Så lång tid har Storbritan­niens premiärmin­ister på sig att sy ihop en Brexit-överenskom­melse med EU.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Från och med den 29 mars 2019 ska Storbritan­nien inte längre vara medlem i den Europeiska unionen. Så är det i alla fall tänkt. Förhandlin­garna har hittills gått knackigt. May har pressats från två håll: Dels från sitt eget parti, där många vill se en hård linje mot EU, och dels från EU:S sida. Unionens Brexitförh­andlare har ofta upprepat att britterna inte kan förvänta sig att de kan plocka russinen ur kakan. Signalen har varit att det inte kan vara smärtfritt att lämna. Ibland har attityden från EU:S sida liknat en varning till andra länder: se hur det går om man försöker lämna oss.

EFTER ATT FLERA tunga ministrar hoppat av regeringen i protest mot hennes senaste förslag om en mjukare Brexitlinj­e har hon gått ut hårt till försvar för sin egen uppfattnin­g. Den 14 juli skrev hon en artikel i tidningen Mail on Sunday att det kanske inte blir något utträde om britterna inte samlar sig bakom hennes linje.

Den brittiska regeringen­s förslag innebär ett invecklat frihandels­avtal rörande varor, men begränsar den fria rörlighete­n för människor. På så vis undviker landet problem för industrin och slipper en gräns mellan Irland och Nordirland. Samtidigt kan invandring­en kontroller­as, vilket var ett tydligt konservati­vt löfte i Brexitomrö­stningen. Eu-medborgare ska dock kunna resa utan visum, och dessutom arbeta under en begränsad tid. Därtill kommer Storbritan­nien inte behöva rätta sig efter Eu-domstolens beslut.

Visst finns fortfarand­e frågetecke­n kring detaljerna i Mays Brexitplan. På det stora hela är dock Mays inställnin­g en bra avvägning mellan att genomföra skilsmässa­n från EU och samtidigt undvika att man isolerar sig från övriga Europa.

Motståndet i det konservati­va partiet liknar en före detta make som är för putt för att ens kunna prata med sin tidigare fru. EU har inte heller visat sig från sin bästa sida. Sedan May presentera­de den så kallade vitboken för landets framtida relationer med EU har det i Bryssel muttrats om att det inte går att ha fri rörlighet för varor samtidigt som man begränsar möjlighete­rna till invandring. Några direkt konstrukti­va ord har dock inte yttrats från EU:S sida.

Theresa May har ett mandat: att följa det brittiska folkets vilja och avsluta kungadömet­s medlemskap i EU, och det på ett sätt som möjliggör fortsatt goda relationer med unionen. Att både EU och delar av premiärmin­isterns eget parti till viss del motarbetar henne från sina respektive håll innebär en bristande respekt för det demokratis­ka beslut Brexit är, och att ett utträde innebär förhandlin­gar och kompromiss­er.

PÅ VISSA HÅLL, bland annat från den franska regeringen, har det kommit kommentare­r om att Brexit inte borde bli av alls – just det May varnat för. Men trots att det är en förlust för EU att Storbritan­nien lämnar vore en utebliven Brexit en katastrof för den brittiska demokratin. Dessutom skulle det sätta EU i en riktigt dålig dager, eftersom signalen skulle vara att att det i praktiken inte går att lämna under någorlunda ordnade förhålland­en.

De brittiska medborgarn­a har röstat för ett utträde. Det måste respektera­s, och genomföras.

 ?? Bild: CHARLES MCQUILLAN ?? THERESA MAY. Storbritan­niens premiärmin­ister måste föra tvåfrontsk­rig i Brexitförh­andlingarn­a.
Bild: CHARLES MCQUILLAN THERESA MAY. Storbritan­niens premiärmin­ister måste föra tvåfrontsk­rig i Brexitförh­andlingarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden