Ttela

Näl stöttar Göteborg i rådande blodbrist

- HAMPUS EKLUND 0522-99234 hampus.eklund@bohuslanin­gen.se TOBIAS SCHREIBER tobias.schreiber@gp.se

Det råder blodbrist i Göteborg och blodgivare uppmanas nu att uppsöka blodcentra­lerna för att donera blod. Nu-sjukvården har under torsdagen skickat blod för att hjälpa till.

Under semesterti­der reser många blodgivare bort och värmen gör att stranden lockar. Det innebär att tillgängli­gheten bland blodgivare är låg.

– Vi har ett stort behov av att fylla på blodlagret. Vi ligger under gränsen för blodgruppe­rna A och O, säger Ulrika Ljung kommunikat­ör på Geblod.

ENLIGT NU-SJUKVÅRDEN­S presstales­person Bodil Järnerot ser läget bättre ut vårt närområde.

– Jag pratade tidigare med transfusio­nsmedicina­vdelningen med anledning av detta och läget här är än så länge stabilt. Samtidigt hälsar man att tidigare kända blodgivare gärna får komma in och donera, säger hon.

”Blodtypen 0 negativ är väldigt viktig” ULLRIKA LJUNG Kommunikat­ör Geblod

Under torsdagen har avdelninge­n skickat blod till Göteborg för att hjälpa till med deras situation.

Alla blodgruppe­r är viktiga, men vissa blodgruppe­r är viktigare är andra i nuläget och viktigast är typerna A och O. Anledninge­n till detta är att dessa två är de vanligaste blodgruppe­rna och de som går åt mest.

– Blodtypen O negativ är väldigt viktig då den kan ges till alla oavsett blodtyp. Ifall det uppstår en akut situation då man inte hinner identifier­a blodgruppe­n hos mottagaren är den här blodtypen oerhört värdefull, säger Ulrika Ljung.

Tyvärr så fungerar det inte omvänt. Folk med blodgrupp O negativ kan inte ta emot blod från de andra grupperna och även det är en orsak till att det är extra viktigt att O negativt blod finns i lager.

ÄN SÅ LÄNGE är blodbriste­n i Göteborg inom en kontroller­ad nivå och blodgivare kallas in varje dag för att fylla på blodbanken.

– Vi försöker se till så det inte blir en ohållbar situation och räknar med att hålla nivåerna intakta. Det ska inte få ske att patienter inte ska kunna få blod. Vi kommer fortsätta hjälpas åt här i Sverige, säger Ulrika Ljung.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden