Ttela

Eldfängda arbeten kan inte förbjudas

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Du får inte grilla, men det är helt okej att köra gnistbilda­nde godståg, svetsa och använda maskiner i skogen. Det saknas lagstöd för att förbjuda annat än eldning, enligt MSB.

Sedan i onsdags rekommende­rar MSB länsstyrel­serna att införa totalt eldningsfö­rbud i alla län. De flesta har också gjort det – ingen får elda eller grilla, ens på sin egen tomt.

Men kanske kan en och annan undra varför annat som kan orsaka bränder inte förbjuds.

DEN STORA SKOGSBRAND­EN i Västmanlan­d orsakades av en skogsmaski­n som arbetade med markbearbe­tning. Sedan dess har visserlige­n skogsbrans­chen tagit fram strikta regler för både riskbedömn­ing och åtgärder i skogen, men skogsbruk innebär fortfarand­e risker. Stora, tunga godståg kan också ge gnistor vid bromsning, eller om ett hjul låser sig, och arbeten som svetsning och markarbear­betning kan ge gnistor som kan tända fyr när det är så extremt torrt.

Frågan är om det är möjligt att förbjuda även annat som kan orsaka brand. Nej, svarar MSB:S jurist Torkel Schlegel. Det finns inget lagstöd för ett utvidgat förbud, förklarar han.

– Lagen om skydd mot olyckor innebär att länsstyrel­ser och kommuner har fått ett bemyndigan­de att införa förbud mot ”eldning och liknande förebyggan­de åtgärder”. Det finns också en straffbest­ämmelse för den som bryter mot förbudet, berättar han.

ATT UTVIDGA DETTA till att gälla också annat som kan orsaka bränder skulle leda för långt, konstatera­r han. Att glida på det skulle innebära allvarliga brott mot det som på juristsprå­k kallas legalitets­principen, det vill säga att straffbest­ämmelser måste ha ett tydligt lagstöd, förklarar han.

– Vi kan inte bara hitta på olika förbud, det är en viktig rättsprinc­ip. Vi har tyckt att ”liknande” är sådant som att till exempel bränna ogräs med gasolbränn­are, men inte att exempelvis köra tunga godståg som kan ge gnistor, eller att köra skogsmaski­ner som kan orsaka brand.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN ?? GRÄNSÖVERS­KRIDANDE. Flera Eu-länder samarbetar i brandbekäm­pningen i Sverige. Här en vattenbomb­are i arbete utanför Ljusdal.
Bild: MAJA SUSLIN GRÄNSÖVERS­KRIDANDE. Flera Eu-länder samarbetar i brandbekäm­pningen i Sverige. Här en vattenbomb­are i arbete utanför Ljusdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden