Ttela

Extremtork­an kan leda till brist på virke

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Det börjar bli ont om virke till industrier och sågverk. Torkan gör att skogsbrans­chen inte kan avverka, och eftersom vintern också var tuff blir det allt glesare i virkeslagr­en.

Den supertorra sommaren gör att skogsmaski­nerna står stilla på många håll. Det är helt enkelt för riskabelt att avverka – en enda liten gnista kan tända eld på skogen.

– Vi kör väldigt lite i skogarna nu, kanske bara 15 procent av det normala, säger Marie Wickberg, kommunikat­ionschef på skogsägaro­rganisatio­nen Mellanskog som tar hand om timret från skogsägare i de mellersta delarna av landet.

DET GÖR ATT virkesförr­åden töms när sågverk och industrier behöver råvara.

– Ja, vi hade en kämpig vinter också. Det var för mycket snö och ingen tjäle, och då blev det svårt för maskinerna, säger Marie Wickberg.

Virkeslagr­en var således glesa redan innan torkan slog till, och nu blir det ännu värre. Det är frustreran­de mitt i högkonjunk­turen, tycker hon.

– Industrin går för högvarv, och samtidigt kan vi inte plocka ut råvaran ur skogarna, säger hon.

Stora massaindus­trier är beroende av att det hela tiden finns tillgång på virke – det går inte att stoppa en stor processind­ustri hur som helst, eftersom det kräver planering och kostar för mycket.

Södra skogsägarn­a har stoppat all avverkning och skogarbear­betning helt sedan några dagar, eftersom det är så torrt. Olof Hansson, affärsområ­deschef på Södra skogsägarn­a, berättar att sågverken har semesterst­opp just nu, och det gör att tillgången där ändå är relativt god. I alla fall just nu.

– Men om den här torkan håller på längre kan det bli annorlunda, säger han.

SCA, som har mycket skog i hela norra Sverige, får flytta sin avverkning till de delar som inte är så torkdrabba­de, berättar Björn Lyngfelt, kommunikat­ionschef i SCA.

– Vi har fördelen att vi har skog över så stora områden, och har möjlighet att flytta. Men det är klart, det innebär en viss fördyring av kostnadern­a, och det kan bli en viss nedgång i produktion­en, säger han.

TILL EXEMPEL MÅSTE avverkning ske under nätterna då det är fuktigare, och det krävs också fler transporte­r för att forsla timmer från delar av landet som inte är lika torra.

Frågan är vad som händer med priserna på massaved och timmer när tillgången blir allt sämre.

– Det vet vi inte ännu. Vi är en mellanhand mellan skogsägarn­a och industrier­na, och vi har redan höjt priserna och två gånger i år. Det skulle kunna leda till fler höjningar, säger Marie Wickberg.

 ?? Bild: VIDAR RUUD ?? ONT OM TRÄ. Industrin behöver timmer, men torkan gör det svårt att avverka.
Bild: VIDAR RUUD ONT OM TRÄ. Industrin behöver timmer, men torkan gör det svårt att avverka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden