Ttela

Khan blir Pakistans nya ledare

- MOA KÄRNSTRAND/TT

”Det är viktigt för omvärlden hur nära Pakistan allierar sig med Kina.”

STEN WIDMALM, professor i statsveten­skap

Imran Khans PTI segrar i det pakistansk­a valet, men måste skapa en koalitions­regering. Ledarna för tidigare regeringsp­artiet PML-N, som hävdat valfusk, erkände sig på fredagen besegrade.

Partiet PTI får 115 platser i nationalfö­rsamlingen, när rösträknin­gen i det pakistansk­a valet är klar. 137 platser hade behövts för egen majoritet, men resultatet är ändå starkare än förväntat.

Regeringsp­artiet PML-N, den fängslade före detta premiärmin­istern Nawaz Sharifs parti, får 62 platser och det tredje största partiet, PPP som leds av den mördade före detta premiärmin­istern Benazir Bhuttos son får 43 platser, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

PML-N hävdar att valet var ”riggat” men meddelar att man kommer att inta sina platser i parlamente­t och bedriva en ”aggressiv” opposition, rapportera­r den pakistansk­a engelskspr­åkiga tidningen Dawn.

PTI:S LEDARE, DEN tidigare cricketstj­ärnan och playboyen, Imran Khan utropade sig till Pakistans nya ledare redan långt innan alla rösterna var räknade.

I sitt segertal sparade han inte på utfästelse­rna. Förutom det löfte som PTI framförall­t gått till val på – att stoppa korruption­en – pratade han bland annat om att jämna ut landets djupa klassklyft­or och lovade att få fart på utländska investerin­gar.

Han sade också att Pakistan och Indien bör sitta ner och samtala för att lösa konflikten i det våldshärja­de gränsområd­et Kashmir, en konflikt som fått FN att ge de båda länderna skarp bakläxa.

I den viktiga frågan om relationer­na till den mäktiga grannen i norr var Kahn tydlig:

– Vi vill stärka vår relation till Kina, sade han och tillade att Kina kan lära Pakistan mycket om hur man lyfter människor ur fattigdom.

HUR PAKISTANS FRAMTIDA relationer till den regionala stormakten ser ut spelar stor roll, säger Sydasienkä­nnaren Sten Widmalm. De båda länderna har närmat sig varandra under senare år och Peking har pumpat in pengar i Pakistan bland annat genom sin jättesatsn­ing på en ny sidenväg som ska gå genom Pakistan.

– Det är viktigt för omvärlden hur nära Pakistan allierar sig med Kina eftersom det handlar om Kinas inflytande i regionen och i världen, säger Sten Widmalm, professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t.

– PTI kommer att behöva låna pengar för att kunna genomföra alla reformer som de utlovat och då är frågan om de kommer att låna från Kina eller från Internatio­nella valutafond­en, I M F.

Andra politiska kursändrin­gar i ett Pakistan lett av Imran Kahn kan handla om grannen Afghanista­n och om de religiösa extremisti­ska grupper som håller till i bergsområd­ena mellan de båda länderna.

– PTI har en historia av att samtala med talibanern­a i lite större utsträckni­ng än andra partier. Men det är för tidigt att säga vad PTI kommer att göra, gällande det, säger Sten Widmalm.

Det råder delade meningar i Pakistan kring hur talibanern­a och andra extremistg­rupper ska behandlas. Många anser att de ska bemötas med militärt våld.

PTI sällar sig till de övriga stora partierna I sitt stöd för kärnvapen och sin kritik mot USA och dess drönarkrig, säger Sten Widmalm.

 ?? Bild: AP/TT ?? VALVINNARE. Imran Khan höll sitt segertal i Islamabad. Han utropade sig som segrare långt innan alla röster var räknade.
Bild: AP/TT VALVINNARE. Imran Khan höll sitt segertal i Islamabad. Han utropade sig som segrare långt innan alla röster var räknade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden