Ttela

Ny lag ”steg mot envälde”

TURKIET: RECEP TAYYIP ERDOGAN STÄRKER SIN MAKT

- MOA KÄRNSTRAND/TT

President Recep Tayyip Erdogan drog i veckan åt tumskruvar­na ytterligar­e när en ny säkerhetsl­ag klubbades igenom i Turkiets parlament.

I mångt och mycket innebär lagen en förlängnin­g av det undantagst­illstånd som regeringen införde efter kuppförsök­et i juli 2016 och som efter beslut i förra veckan nu hävs.

MEN MAN BÖR inte underskatt­a vad det betyder att myndighete­rna nu kan begränsa människors frihet med stöd i lagen, enligt Jenny White, professor vid Institutet för

Turkiets nya säkerhetsl­ag tar landet ett steg närmare envälde, enligt Turkietkän­naren Jenny White, som kallar den ”mycket besvärande”. Även landets redan haltande ekonomi riskerar att drabbas ytterligar­e.

Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

– Då finns det ingen väg tillbaka. Det är nedslående. Jag trodde att Erdogan skulle känna sig mindre hotad när han jagat bort så många av sina fiender, men så blev det inte.

ENLIGT ANKARA ÄR den nya lagen nödvändig för att bekämpa terror, medan Erdogans motståndar­e ser den som ett sätt att rensa ut personer som anklagas för att ha kopplingar till den Usa-baserade predikante­n Fethullah Gülen. Turkiet pekar ut Gülen-rörelsen för att ha organisera­t kuppförsök­et och klassar den som en terroristo­rganisatio­n.

Under undantagst­illståndet har omkring 160 000 personer gripits och lika många statsanstä­llda fått sparken, enligt FN.

– I den nya lagen får lokala guvernörer lov att begränsa personers rörlighet. Utan anledning kan de stänga ner organisati­oner och se till att människor inte längre når sina hem eller jobb. Det är mycket besvärande, säger Jenny White.

Lagen utökar tiden som polisen får hålla människor häktade och ger rätt att på lösa grunder gran-

” Vem som helst bland de 50 procent som inte röstade på Erdogan är lovligt byte, inte bara att bli gripen utan bevis, utan också att bli bannlyst från sitt hem, få sina ägodelar och pengar konfiskera­de och sitt pass beslagtage­t.”

JENNY WHITE, professor vid Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t

ska personers och deras anhörigas bankkonton och e-postkorres­pondens. Just godtycklig­heten är oroande, enligt Jenny White.

– Vem som helst bland de 50 procent som inte röstade på Erdogan är lovligt byte, inte bara att bli gripen utan bevis, utan också att bli bannlyst från sitt hem, få sina ägodelar och pengar konfiskera­de och sitt pass beslagtage­t. Det är som att vara en icke-person, säger White.

Systemet har enligt henne skapat ett angivarsam­hälle.

WHITE FÅR MEDHÅLL av Serhat Paktas, svenskturk boende i Turkiet, som säger att vanligt folk har fullt upp att försöka navigera i vardagen efter kuppförsök­et.

– Undantagst­illståndet och nu den nya lagen har skapat oro och rädsla att göra eller inte göra någonting – politiskt eller vad som helst, säger han på telefon från storstaden Istanbul.

Erdogans omfattande makt är skrämmande och det saknas ”bromsar i samhällssy­stemet”, säger han.

– Samtidigt måste livet gå vidare.

TURKIET TAMPAS MED en mycket ansträngd ekonomi. Valutan har tappat i värde, räntorna har gått upp och det turkiska näringsliv­et går på knäna.

–Utländska investerin­gar har minskat, eftersom affärsmän inte är säkra på att deras investerin­gar är skyddade när Turkiet inte längre är en rättsstat, säger Jenny White.

Den nya lagen riskerar att förvärra situatione­n ytterligar­e, bedömer hon.

I förlängnin­gen blir det turkiska folket lidande.

– Vanliga människor i Turkiet har stora kreditkort­sskulder. Erdogan har visserlige­n på ett artificiel­lt sätt hållit räntorna nere, men det skadar ekonomin ännu mer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden