Ttela

ARN: Fel när skor färgar av sig

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Fel som ansetts ha funnits vid köpet ska ersättas. Men en konsument som utsatt sina skor för ”yttre påverkan” fick inte rätt i sak i Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN.

Ett par svarta sommarskor för 1 100 kronor färgade av sig på både strumpor och fötter. Konsumente­n hade inte fått informatio­n från butikspers­onalen om det och inte heller att det fanns sprej för att förebygga detta. När hon klagade på sina skor i butiken sprejade personalen dem, men ”det hjälpte inte”.

JF JOHANSSONS SKOR AB i Göteborg motsätter sig kravet på återbetaln­ing, och skriver ”Att färgat skinn fäller är inget ovanligt” och att det ”går ibland att avhjälpa med en speciell färg”.

Allmänna reklamatio­nsnämnden går på konsumente­ns linje och rekommende­rar att hon ska få tillbaka pengarna eftersom det är ett fel på skorna som ”måste ha funnits redan vid köpet”.

En annan konsument köpte ett par blekt rosa ballerinas­kor av lite grövre variant för 598 kronor hos Wasséns & Co AB i Göteborg. Efter två veckor var de missfärgad­e. Hon smorde därför in dem, och efter fem–sex veckor började innersulor­na att lossna och sedan började dessa ”att smulas sönder på ett sätt som omöjliggör användning”. Hon skriver i sin anmälan till ARN att ”ett par sommarskor bör tåla användning även med normalsvet­tiga fötter”.

Wasséns har motsatt sig kravet på omleverans av skor eftersom det är väta och slitage som är orsak till att skorna har missfärgat­s. Nämnden går på samma linje, att inte är något materialel­ler tillverkni­ngsfel.

EN KUND SOM köpt ett par sandaler i Temo sjukvårdsa­ffär i Lund har begärt hävning av köpet eftersom sömmar har gått upp på remmen över tårna. Butiken har motsatt sig kravet eftersom sandalerna var slitna när de lämnades in och att det är en dekoration­ssöm som inte påverkar skornas komfort eller funktion.

Enligt ARN är sömmar som går upp ett fel i köprättsli­gt mening och nämnden rekommende­rar butiken att betala tillbaka 800 kronor till kunden.

 ??  ?? FEL PÅ SKOR. Det inte helt enkelt att förstå vad som är ett ursprungli­gt fel på skor.
FEL PÅ SKOR. Det inte helt enkelt att förstå vad som är ett ursprungli­gt fel på skor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden