Ttela

Allsången tillbaka i Forngården

- 0520-42 26 00 matilda.sadas@ttela.se

I fjol lät allsångsle­daren Larseric Frendberg meddela att Allsång i Forngården skulle läggas ned. På tisdag tas traditione­n upp igen då ännu en allsångskv­äll anordnas i Strömslund.

Efter 37 år som allsångsle­dare tänkte Lars-eric Frendberg sätta punkt för den uppskattad­e allsångstr­aditionen. Förra året skulle bli det sista med Allsång i Forngården, men redan i sommar arrangeras ytterligar­e en allsångskv­äll i Strömslund.

– Leif Nyström från Fornminnes­föreningen kontaktade mig i mars och frågade om inte jag kunde köra igen, säger Lars-eric Frendberg och berättar att det redan då hade börjat rycka lite i allsångsne­rven.

– Varje år kommer suget efter allsången tillbaka. Det är en otroligt rolig upplevelse, säger han.

ÅRETS ENDA ALLSÅNGSKV­ÄLL uppe på Forngården äger rum nu på tisdag. Med sig på scen har Lars-eric Frendberg sin dragspelan­de vapendraga­re Tommy Lindström. Dessutom gästas allsången av David Carbe och Niklas Karlsson.

– David har faktiskt varit med vid ett tidigare tillfälle. Han är inte * När: Tisdag den 31 juli. * Var: Forngården i Strömslund. Vid dåligt väder hålls allsången i samlingslo­kalen Götasalen. * Allsångsle­dare: Lars-eric Frendberg. * Musik: Tommy Lindström ackompanje­rar på dragspel. * Gäster: Pianistern­a och sångarna David Carbe och Niklas Karlsson. bara en duktig pianist, han sjunger också väldigt bra, säger Lars-eric Frendberg och berättar att Carbe både medverkat som kapellmäst­are i Bingolotto och gästat Rhapsody in Rock.

Niklas Karlsson kommer från Åsaka och har sysslat med musik under i stort sett hela sitt liv. Han är utbildad musikprodu­cent och har på senare år arbetat som pianolärar­e vid Medborgars­kolan i Trollhätta­n.

– Niklas är oerhört begåvad och har ett absolut gehör. Han både sjunger och spelar piano, precis som David. Dessutom kan han imitera karaktärer­na i Macken – något som allsångspu­bliken kan komma att få ta del av under tisdagskvä­llen.

ALLSÅNG I FORNGÅRDEN har funnits sedan 1944. Innan Lars-eric Fredberg tog över som allsångsle­dare hade Maj Frydén uppdraget att leda publiken.

Att traditione­n har varit betydelsef­ull för såväl allsångsle­darna som Trollhätta­ns sångglada invånare är tydligt.

– Det finns en samhörighe­t som är väldigt skön. Tjusningen med allsången är helt klart den vackra miljön och alla underbara människor. Det är ett perfekt tillfälle att lära känna andra, ha kul och sjunga tillsamman­s, säger Lars-eric Frendberg.

Allsången är, precis som tidigare år, helt gratis. Om vädret skulle slå om till ösregn finns samlingslo­kalen Götasalen att tillgå. Larseric Frendberg hoppas dock på en ljummen kväll och ett stort deltagarin­tresse.

– Det är bara att komma hit och sätta sig ned. Vi hoppas så klart på mycket folk, säger han.

Om traditione­n är här för att stanna kan Lars-eric Frendberg inte svara på.

– Det är svårt att säga. Jag tänker att vi tar ett år i taget från och med nu.

MATILDA SÄDÅS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden