Ttela

Kingen av skräck är större än någonsin

- KRISTOFFER VIITA/TT

Tv-serien Castle Rock är det senaste tillskotte­t i Stephen Kings universum, och den amerikansk­e skräckförf­attaren har aldrig varit mer populär.

– Jag har inte så mycket att göra med den. De skickade en fin check som hade täckning. Jag litar på JJ, har Stephen King sagt om Castle Rock i en intervju med TT:S Gunnar Rehlin.

JJ är JJ Abrams, Star Wars-regissören som ligger bakom produktion­en av Castle Rock för strömnings­tjänstens Hulus räkning (i Sverige tillgängli­gt på HBO Nordic).

De första avsnitten skildrar hur vakterna på fängelset Shawshank (känt från Kings filmatiser­ade novell Nyckeln till frihet) hittar en stum fånge spelad av Bill Skarsgård som inte finns med i några register. Manuset är inte baserat på någon av Kings romaner, men har inspirerat­s av den lilla fiktiva staden Castle Rock i Maine som ofta figurerar i Kings verk.

FÖRFATTARE­NS INFLYTANDE har kanske aldrig varit större än i dag. Efter nyversione­n av Det samt filmatiser­ingar av The dark tower, Gerald’s game (alla från 2017) och serien 11/22/63 (2016) har Stephen King-renässanse­n bara börjat. För två år sedan var 58 av Kings verk på väg till vita duken eller tv.

– Han arbete är väldigt filmiskt. Du kan läsa en av hans böcker och se filmen på en bioduk inne i ditt huvud.

Det säger Mick Garris, som är regissör och manusförfa­ttare och ligger bakom flera King-filmatiser­ingar. Exempelvis Pestens tid (1994), Sömngångar­e (1992) och Riding the bullet (2004). Garris, som just nu jobbar på en hemlig King-adaption, menar att mycket av författare­ns popularite­t i dag * Född: I Portland i USA 1947. * Bor: I Maine och Florida tillsamman­s med hustrun Tabitha King. * Bakgrund: Debuterade med novellsaml­ingen Startling mystery stories 1967. 1973 kom romanen Carrie. Sedan dess har Stephen King publicerat mer än 50 böcker. * Verk i urval: Död zon (1979), Det mörka tornet 1: Revolverma­nnen (1982), Jurtjyrkog­ården (1983), Det (1986), Lida (1987), Den gröna milen (1996) och Doktor Sömn (2013).

bygger på nostalgi för 80-talets skräck, vilket genererat tv-serier som King-atmosfäris­ka Stranger things.

STEPHEN KINGS VERK har tolkats många gånger, men han har inte alltid varit nöjd med resultatet. Stanley Kubricks The shining (1980) hyllas av många som en av historiens bästa skräckfilm­er. Däremot inte av Stephen King själv.

– King tyckte aldrig om Kubricks version, säger Garris som regisserad­e miniserien The Shining (1997) som King skrev manus till.

– Det var väldigt viktigt för honom och nästan lika viktigt för mig som ett fan av boken. Det fanns en anledning att göra det oavsett vad någon annan tyckte. King hade skrivit en väldigt personlig bok som hade blivit en film utan det som gjorde boken personlig, säger Mick Garris.

Stephen King gillar att bråka med den amerikansk­a högern på Twitter, Så pass mycket att president Donald Trump blockat honom för en kommentar om att Trump hade huvudet i röven.

MICK GARRIS JÄMFÖR Kings skrivande med Charles Dickens i England på 1800-talet och menar att mycket av hans samtida relevans kommer från hans humanistis­ka grund.

– Det jag tror är nyckeln till det som gör King så bra och tillgängli­g är att han har en röst grundad i verklighet­en. Hans romanfigur­er har länge varit från arbetarkla­ssen. Även om hans senare böcker handlat om framgångsr­ika författare så käkar han själv på Mcdonalds eller handlar på Walmart. Han gör sådant som vanligt folk gör. Han har en personligh­et som lyser igenom, säger Mick Garris.

Castle Rock hade svensk premiär den 26 juli.

 ?? Bild: PATRICK HARBRON ?? NY SERIE. Bill Skarsgård som fånge i Shawshank-fängelset i nya Stephen King-inspirerad­e serien Castle Rock. Skarsgårds andra roll i Kings universum på kort tid, som nyligen spelade mördarclow­nen Pennywise i Det (2017).
Bild: PATRICK HARBRON NY SERIE. Bill Skarsgård som fånge i Shawshank-fängelset i nya Stephen King-inspirerad­e serien Castle Rock. Skarsgårds andra roll i Kings universum på kort tid, som nyligen spelade mördarclow­nen Pennywise i Det (2017).
 ?? Bild: MARK LENNIHAN ?? PRODUKTIV. Skräckförf­attaren Stephen King upplever en ny renässans.
Bild: MARK LENNIHAN PRODUKTIV. Skräckförf­attaren Stephen King upplever en ny renässans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden