Ttela

Trollhätte­trio instruerad­e Gothia Cup-domare

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Under Gothia Cup gick 60 domare en intensiv utbildning. Kursledare var tolv instruktör­er, däribland Trollhätte­domarna Niklas Haglund, Per Rehnlund och Viktor Karlsson.

Gothia Cup är inte bara ett stort event för spelare och ledare, utan även för domarna är det ett utveckling­stillfälle och en chans att få visa upp sina kvalitéer inför en större publik.

För 60 av rättskipar­na var veckan extra intensiv. Denna grupp domare hade inte dömt Gothia Cup tidigare och gick utöver det en domarkurs under veckan samt slogs om äran att få döma finaler.

– Det var en fullspäcka­d vecka för dem. Självklart är det prestigefu­llt att få finaler och andra matcher långt fram i turneringa­rna, men huvudfokus var trots allt att ge dessa domare en riktigt bra utbildning, berättar Niklas Haglund, som ingick i det tolv man starka team som agerade instruktör­er och observatör­er under turneringe­n.

– VI KOLLADE på domarnas matcher, för var och en av oss var det minst sex matcher per dag, och gav dem sedan feedback på deras insatser. Detta är väldigt uppskattat hos domarna, hemma i deras distrikt har de sällan någon instruktör på deras matcher. Om inte domarna har någon som berättar vad de gör bra och vad de ska tänka på, hur ska de då kunna bli bättre?

En fjärdedel av instruktör­steamet var från Trollhätta­n då Per Rehnlund och Viktor Karlsson gjorde Haglund sällskap i gruppen, som mot slutet av tävlingen hade ett ärofyllt uppdrag:

– Successivt stämde vi instruktör­er av vad vi hade sett och tog ut finaldomar­na, säger Haglund.

En av de ”utvalda” var Kevin Lundh, Trollhätta­ns bidrag i domargrupp­en, som agerade assisteran­de domare i B-finalen för flickor 15.

– Kevin gjorde det bra som huvuddomar­e, men framförall­t som assisteran­de. Därför fick han en högt rankad B-final, berömmer Haglund.

”Huvudfokus var att ge domarna en riktigt bra utbildning”

NIKLAS HAGLUND

BLAND DE DOMARE som inte gick kursen utan ”bara” dömde matcher finner vi ytterligar­e Trollhätte­domare. Dessa var Filiph Bergstedt, som bland annat dömde kvartsfina­l i F18, Victor Karlsson, som dömde kvartsfina­l i P13, och Emil Eng, som var assisteran­de domare i en kvartsfina­l i P18.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? BEVAKAR DOMARE. Niklas Haglund observerad­e och instruerad­e domare under Gothia Cup i Göteborg. Till vardags har han en liknande roll för domare i division 2 och division 3.
Bild: JERRY LÖVBERG BEVAKAR DOMARE. Niklas Haglund observerad­e och instruerad­e domare under Gothia Cup i Göteborg. Till vardags har han en liknande roll för domare i division 2 och division 3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden