Ttela

Adlerteg ska satsa på mångkamp igen

- DAVID HJORTER/TT

Barrspecia­listen Jonna Adlerteg är mångkampar­e igen. Den skadedrabb­ade gymnastiks­tjärnan tränar återigen med flera redskap – i förberedel­serna inför OS i Tokyo. – Jag vill köra mångkamp nästa år, och tränar bom just nu, säger den Em-aktuella 23-åringen.

Nästa vecka inleds EM i artistisk gymnastik i Glasgow. Sveriges stora stjärna är Jonna Adlerteg som förra året gjorde comeback efter två allvarliga knäskador i vänster knä på mindre än ett år.

I ÅTERUPPBYG­GNADEN AV sin kropp – och framförall­t för att vara skonsam mot knäet – pausade Eskilstuna­gymnasten sin mångkampss­atsning och fokuserade på överkropps­redskapet barr. Men snart hoppas hon återigen kunna tävla i bom, hopp och fristående.

– Får se om jag kan komma i gång och tävla i bom efter EM, det vore kul. Men det är barr som är min specialite­t och det jag fokuserar mest på, det andra är lite sekundärt. Men absolut, jag skulle vilja * Född: 6 juni 1995 i Västerås (23 år). * Klubb: Eskilstuna Gymnastikf­örening. * Bor: Eskilstuna. * Längd/vikt: 161 centimeter/51 * Personbäst­an: Mångkamp: 53,175 (vid EM 2011). Barr: 15,033 (2015). Bom: 13,450 (2011). Fristående: 13,450 (2011). Hopp: 13,600 (OS 2012) * Meriter: Em-silver i barr 2013. * Aktuell: Tävlar i barr på gymnastik-em i Glasgow. Kval torsdag 2 augusti och eventuell final söndag 5 augusti.

kilo.

köra mångkamp. Både för att det är ett sätt att kvala till OS (i Tokyo 2020) och för att det är väldigt kul. Det kan vara skönt, att på vissa tävlingar inte bara köra barr utan ha någonting annat också, säger Jonna Adlerteg.

23-ÅRINGEN FRÅN VÄSTERÅS slog igenom som 17-åring när hon tog Emsilver i barr i Moskva 2013, Sveriges första Em-medalj i artistisk gymnastik på 50 år – och den senaste.

– Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllels­e. Fortfarand­e en väldigt stor grej, det är väldigt kul att tänka tillbaka på... Det känns som att det är ett tag sedan, men det är klart man vill göra det igen, säger hon.

Långsiktig­t drömmer Jonna Adlerteg om nya framgångar, men skadeprobl­emen har gjort att hon kortsiktig­t tonar ned förhoppnin­garna vid stundande EM och VM i Doha i höst innan Os-förberedel­serna inleds på allvar nästa år.

– För det första är jag väldigt glad att jag kan tävla igen, att jag inte sitter hemma och tittar på. Och nu har jag en ganska lång tävlingssä­song framför mig. Man vet att * Artistisk gymnastik är en olympisk gren där damerna tävlar i fyra grenar och herrarna i sex grenar. Tävlingar arrangeras dels grenspecif­ikt, i individuel­l mångkamp och lagtävling. * Damernas grenar: barr, bom, hopp och fristående. Herrar: barr, bygelhäst, hopp, fristående, ringar, räck.

det kommer fler tävlingar och nya chanser. Det känns som en kul resa att få tävla mycket, säger hon.

PÅ TORSDAG INLEDER Adlerteg barrkvalet, och nästa söndag avgörs grenfinale­n. Nyckeln till en ny Emframgång för svenskan, som för ett par veckor sedan vann Sm-guld i favoritred­skapet, är att sätta den försvårade inledninge­n av sin serie.

– Men jag försöker hålla förväntnin­garna nere, bara fokusera på min egen prestation och att göra en sådan bra serie som möjligt.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? EN AV GRENARNA. Gymnasten Jonna Adlerteg tränar på redskapet bom i Eskilstuna.
Bild: TOMAS ONEBORG EN AV GRENARNA. Gymnasten Jonna Adlerteg tränar på redskapet bom i Eskilstuna.
 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden