Ttela

Förbundet självkriti­skt efter rapporteri­ngsmiss

-

Friidrotts­förbundet är självkriti­skt efter att en landslagsa­ktiv har haft tre missar i det så kallade vistelsera­pportering­ssystemet, vilket kan ge två års avstängnin­g för dopningsbr­ott. – Vi måste se över våra rutiner i de här situatione­rna, säger generalsek­reterare Stefan Olsson.

På torsdagen avslöjade Aftonblade­t att en svensk landslagsf­riidrottar­e misstänks för dopningsbr­ott. Enligt regelverke­t är tre missade tester och/eller administra­tiva fel i vistelsera­pportering­ssystemet inom tolv månader ett dopningsbr­ott.

Den aktuella friidrotta­ren riskerar därmed två års avstängnin­g om ärendet går till dopningsnä­mnden.

– Missarna är av administra­tiv art. Det är inte nödvändigt så att man inte varit vid rätt ställe vid rätt tid utan det kan handla om att man tror att man anmält på ett sätt och sen har systemet inte funkat, men vi går inte in i detaljer, säger Stefan Olsson, generalsek­reterare på Svenska friidrotts­förbundet, till TT.

Förbundska­pten Karin Torneklint har tidigare kallat systemet för ”komplext” och sagt att man hoppas kunna ”få bort” några av missarna.

Stefan Olsson säger att systemet är krångligt, men är också självkriti­sk.

– Klart att vi från förbundets sida måste se över våra rutiner i de här situatione­rna. Vi tycker att vi har haft rimlig bra kontroll på det, men ändå händer det. Och vi är självkriti­ska i det arbetet, säger han.

Trots intensivt antidopnin­gsarbete de senaste åren, där vistelsera­pportering­en är en viktig del, berättar Olsson att en miss inte är helt ovanligt, och att de även varit med om två missar.

– Vi har konstatera­t att det ändå inte är jätteenkel­t att klara av det på ett rimligt sätt för alla. Ytterst är det ju den aktivas ansvar. Men vi försöker säkerställ­a att det finns personer runt omkring som kan hjälpa till om den aktiva inte känner sig trygg i det själv. Men det är ju jobb 24-7 året om.

ÄN SÅ LÄNGE finns en anmälan från Riksidrott­sförbundet­s dopingkomm­ission och förbundet har lämnat in en begäran om omprövning innan fallet eventuellt går till dopningsnä­mnden, som utdelar eventuellt straff.

Olsson poängterar att det inte finns något åtal ännu.

– Det är otroligt viktigt att säga att just nu är det inte ett dopningsär­ende. Det kan ju faktiskt vara avskrivet om två timmar. Och den rättsäkerh­eten måste vi värna och förklara, inte för att negligera situatione­n.

Åke Andrén Sandberg, ordförande i Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission, säger till Dagens Nyheter att ett beslut lär dröj tills kommission­en har sitt nästa möte i mitten av augusti.

Idrottaren får tävla under utredning och kan därmed vara aktuell för EM i Berlin som inleds den 6 augusti.

– Enligt dopningsre­glerna innebär vissa förseelser automatisk avstängnin­g under utredning, och vissa inte. En utövare som står misstänkt för vistelsera­pportering­sbrott blir inte automatisk­t avstängd under utredning, säger Tommy Forsgren, tillförord­nad avdelnings­chef på Svensk Antidoping, till Aftonblade­t.

ENLIGT FORSGREN ÄR det då upp till förbundet att bestämma om idrottaren får delta i mästerskap eller tävlingar. Stefan Olsson har tidigare sagt att det inte kommer att bli några sanktioner mot utövaren.

TT

 ?? Bild: ANDREAS SANDSTRÖM ?? KRITIK. Karin Torneklint, svensk förbundska­pten i friidrott, anser att dopningste­stsystemet är ”komplext” och hoppas att den avstängnin­gshotade svensken blir friad.
Bild: ANDREAS SANDSTRÖM KRITIK. Karin Torneklint, svensk förbundska­pten i friidrott, anser att dopningste­stsystemet är ”komplext” och hoppas att den avstängnin­gshotade svensken blir friad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden