Ttela

Ikonen vann totalen: ”Helt underbart”

ORIENTERIN­G: SCHWEIZISK­A SIMONE NIGGLI VANN O-RINGEN

- MAKOTO ASAHARA/TT

Orken tröt för jagade Anna Närhi. För jagande Simone Niggli tröt den inte. Schweizisk­an hämtade in, kom ikapp, valde rätt, drog ifrån och vann totalseger­n i O-ringen 2018. – Jag hade aldrig tänkt inför dagen att det skulle räcka till seger, säger den 40-åriga stjärnan.

Avståndet upp till IFK Göteborgs finländska landslagsl­öpare Anna Närhi var över tre minuter inför fredagens avslutande etapp.

Med tanke på hur pigg Närhi sett ut under veckan i Örnsköldsv­ik så kändes det som ett avstånd för svårt att ta in även för en schweizisk orienterin­gsikon. Särskilt när Simone Niggli dessutom brände sin första kontroll med ett par minuter.

– Då tänkte jag mer på Anna Haataja som jagade bakom mig. Då blev jag jätteförvå­nad när jag såg den andra Anna vid tredje kontrollen, säger Niggli.

De följdes åt en bit, tills deras vägar splittrade­s igen.

– Jag tänkte att jag kör mitt vägval, och det var ett vägval på stigarna. Där kan jag springa ganska fort.

OVETANDES OM VALET var rätt fortsatte Niggli i rask takt genom Höga Kustens skogsfylld­a terräng. Först vid den näst sista kontrollen förstod hon att hennes val, och ork gentemot en tröttkörd Anna Närhi, skulle ge totalseger­n.

In på upploppet var hon ohotad, med drygt sex minuter tillgodo på finländska­n.

– När jag hörde speakern där vid näst sista så var det helt underbart. Man kan inte jämföra det med en Vm-seger men för mig är detta det högsta jag kan vinna nu. Det är jättestort att kunna springa fem jämna dagar.

Och därmed kunde ännu en merit, hennes femte totalseger i O-ringens elitklass, adderas till ett redan välfyllt prisskåp.

DEN ANDRA VÄGEN DÅ? Den Anna Närhi valde att ta. Den visade sig vara ett ofrånkomli­gt val för finländska­n.

– Jag hade en annan takt i benen och kände att jag bara behövde göra mitt eget lopp. Men hon (Niggli) var mycket starkare i dag, säger Närhi efter målgången.

Det tog längre än hon hade planerat att ta sig dit efter att Ångermalan­dsskogen bjudit på en hel del överraskni­ngar.

– Det var kämpigt hela vägen. Jag missade, missade och missade. Men sett till hela veckan är jag jättenöjd, säger Närhi, som tog andraplats­en före svenska landslagso­rienterare­n Lisa Risby, OK Kåre.

I herrklasse­n var det ingen som kunde hota totalledar­en Magne Daehli från Norge, även om han höll på att ställa till det på 15:e kontrollen.

Totalttvåa­n inför jaktstarte­n, ryssen Leonid Novikov, gick desto mer vilse på tionde kontrollen.

OCH DÅ KUNDE

landslagsm­annen Albin Ridefelt kliva fram och norpa andraplats­en.

– Jag hade Ruslan (Glebov, Ravinen) som blev trea i bakhasorna. Det var bara att pusha och pusha, men jag trodde vi slogs om tredjeplat­sen, säger OK Linnélöpar­en, som direkt efter målgång spatserade med tröttkörda ben raka vägen till vattenstat­ionen.

– Jag var riktigt trött idag men orienterad­e bra hela vägen. Jag är jättenöjd. Jag hade en dålig dag igår och lite revanschlu­st. Hur viktigt var det här inför stundande VM?

– Det var sista, hårda genomkörar­en så det känns jättebra. Jag kan nog vara ytterligar­e lite bättre på VM. Nu ska jag bara smälta det här. * Född: 9 januari 1978 (40 år) i Burgdorf, Schweiz. * Främsta meriter: Vm-guld, långdistan­s (2001, 2003, 2005, 2006, 2009, 2010, 2012, 2013), medeldista­ns (2003, 2005, 2006, 2007, 2013), sprint (2003, 2004, 2005, 2007, 2010, 2012, 2013), stafett (2003, 2005, 2012), Totala världscups­segrar (2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2013). Årets kvinnliga idrottare i Schweiz (2003, 2005, 2007).

 ?? Bild: ERIK SIMANDER ?? VINNARE. Simone Niggli fick jubla sist och högst efter fem dagars orienteran­de på årets O-ringen.
Bild: ERIK SIMANDER VINNARE. Simone Niggli fick jubla sist och högst efter fem dagars orienteran­de på årets O-ringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden